Главният директор на “Енерго-Про Варна” инициира емисия за 130 млн. евро, компанията увеличи

печалбата си с 43%Момчил Андреев, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на “Енерго-Про Варна”, бе отличен за енергетик на годината в сектор “Електроразпределение”.

Призът е на Българската браншова камара на енергетиците, която връчи ежегодните награди по повод Деня на енергетика, който бе на 18 юни.

Момчил Андреев е завършил Московския държавен институт за международни отношения. Специализирал е финанси и банково дело в Австрия, Германия, Люксембург, Чехия, САЩ, Швейцария и Франция. Бил е председател на управителния съвет и изпълнителен директор на Българска пощенска банка и ЦКБ. В продължение на 10 години е главен изпълнителен директор на “Райфайзенбанк България” и директор на групата “Райфайзен” за България. Член е на управителния съвет на Националната енергийна камара.

Компанията, която сега управлява, снабдява с електричество Североизточна България. Призът изразява признанието на професионалната общност към изявени експерти в сектора за постигнати високи резултати.

През 2016 г. “Енерго-Про Варна” има приходи от 954 млн. лв., печалбата се е увеличила с 43% спрямо 2015 г., като достигна 44 млн. лв., а загубите бяха намалени с 1%.

Компанията емитира облигационна емисия за 130 милиона евро. Тя е рекордна за България и е сред значимите облигационни заеми в Централна и Източна Европа. В нея участваха 23 водещи международни и български банки, пенсионни фондове и управляващи активи дружества.

“Енерго-Про” затвърди водещата си позиция на свободния пазар на електрическа енергия, като увеличи с над 4 пъти клиентите си през изминалата година.

Компанията доставя близо 20% от енергията на свободния пазар и снабдява 15 000 клиенти. “Енерго-Про Енергийни услуги” първи предложи на българския пазар сертификати, че клиентите закупуват 100% зелена енергия.