Миналата година с общи усилия разрешихме казуса след постановеното арбитражно решение за АЕЦ „Белене“, следващата важна стъпка пред нас е свързана с възможността за реализация на произведеното за проекта оборудване. Това е заявила енергийният министър Теменужка Петкова на среща в генералния директор на държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" Алексей Лихачов. Петкова е в Москва за участие в деветия Международен форум "Атомекспо".

Страната ни следва да се съобрази и с произтичащите от парижкото споразумение изисквания за намаляване на вредните емисии. Въпреки че ще настояваме пред ЕК за дерогация, ще се наложи да преосмислим енергийната си стратегия. Основната цел на правителството в енергийната сфера е гарантиране на енергийната сигурност, е заявила тя.

Пред Лихачов Петкова е изложила плановете на българската страна да отдели пасивите и активите по проекта „Белене“ в отделна проекта компания, която да бъде предложена за приватизация. Освен с изградена площадка, част от съпътстващата инфраструктура и произведеното оборудване за АЕЦ „Белене“, България разполага и с технически отлично подготвени експерти, е казала министърката.

В случай, че в рамките на подобна процедура не бъде намерен стратегически инвеститор, разглеждаме и възможността част от оборудването за „Белене“ да се реализира на площадката на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, е съобщила Петкова. От страна на „Росатом“ е проявен интерес да участват в евентуална реализация на проекта като строител.

В рамките на форума министър Петкова се срещна и с генералния директор на „Русатом сервиз“ и ръководител на проекта за удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ Евгений Салков. Двамата припомниха успешното приключване на дейностите по модернизация на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Министър Петкова изрази увереност, че съвместната работа между експертите на АЕЦ „Козлодуй“ и на „Росатом“ ще завърши успешно и по отношение на дейностите за удължаване живота на 6-ти блок на българската атомна централа. Дейностите се изпълняват в заложените срокове и обеми, категорична бе Петкова.