След публикация на “24 часа”, че

са пуснати тихомълком свободно по

магистралите, министър Нанков спази

обещанието забраната да бъде върната

Тировете няма да се движат по “Тракия” в петък и неделя, по “Струма” в събота сутрин, по “Марица” в неделя вечерта.

Забраната влиза от днес и важи до 15 септември тази година. Това е записано в съвместна заповед на Агенция “Пътна инфраструктура”, Главна дирекция “Национална полиция” в МВР и Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. 


Тя бе издадена, след като в края на миналата година тировете бяха пуснати свободно по магистралите с друга заповед, за което единствен “24 часа” писа. След публикацията ни регионалният министър Николай Нанков пое ангажимент

тировете да бъдат

спирани в часовете с

най-натоварен трафик

По “Тракия” камионите няма да се движат в петък от 18 до 20 ч в посока София - Пловдив, в неделя от 16 до 20 ч в посока Бургас - София.

По “Струма” ограничението важи в събота от 10 до 14 ч в посока пътен възел Даскалово - Кулата.

За магистрала “Марица” тировете се спират· в неделя от 16 до 20 ч в посока Свиленград - магистрала “Тракия”.

Целта е да се повиши безопасността на движението през летните месеци в петък, събота и неделя в часовете с най-интензивен трафик. Целта е в почивните дни през активния туристически сезон, когато много шофьори на леки автомобили тръгват на път, да се повиши безопасността при пътуването и пропускливостта на пътната инфраструктура.

Остава в сила забраната за камиони по “Хемус” в петък от 17 до 20 ч и в неделя от 14 до 20 ч в двете посоки в участъка между София и Ябланица.

До 15 септември всеки петък от 17 до 20 ч и всяка неделя от 14 до 20 ч се забранява движението на тирове и по участъците с. Ребърково - Ботевград, връзката на лот 2 на магистрала “Струма” при Благоевград - Кулата, Русе - Велико Търново, Варна - Бургас, Бургас - Царево.

Забраната не важи за камиони, превозващи бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

В новата заповед се посочва, че директорите на областните пътни управления, заедно с тези на столичната и областните дирекции на МВР трябва да определят подходящи места за спиране и престой на тировете. А ако те бъдат изчерпани, да се предприемат действия за съгласуване.

През юни “24 часа” съобщи, че пътната агенция тихомълком е пуснала тировете през уикенда. Според нея тежкотоварните камиони вече не се спират в петък и неделя за определени часове по магистралите, а ограничението е за няколко участъка от първокласни пътища.

Забрана за тирове по

магистралите досега

имаше само за

официални празници

- от последния работен ден преди празниците от 16 до 20 ч и в последния почивен (празничен) ден от 14 до 20 ч.

В последните няколко дни е имало разговори на експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството с представители на превозвачите. На тях превозвачите не приемали въвеждането на нови ограничения, но е станало ясно, че Нанков няма намерение да отстъпва и заповед за ограничаване на тировете ще има.

Има обаче вероятност превозвачите да я обжалват в съда. Това може да стане в 30-дневнен срок след издаването на заповедта.