„216 млн. долара е стокообменът между Виетнам и България, който е нарастнал 11 пъти в сравнение с 2006 г. Виетнам внася от България пшеница, ечемик, брашно, олио, препаритати за растителна защита, вино и др. Страната ни изнася за България компютри, мобилни апарати, кафе, черен пипер, фасул, морски дарове, текстил, облекла”, каза в Добрич посланикът на Виетнам в България Нгуен Тхи Хонг Оан.

На среща с бизнеса в Добрич от посолството на Виетнам представиха Споразумението за свободна търговия Виетам-Европейски съюз, както и нишите за развитие на търговията с България. „То дава нови възможности за стимулиране на търговски-икономическите отношения с България като износ от страната на фармацевтични продукти, машинии оборудване, текстил, отваряне за почти всички хранителни продукти – пресни и преработени храни” – каза посланикът.

Тя добави още следното: „Има възможност за привличане на инвестиции от Виетнам в областта на земеделието и хранителните техтнологии, както и бизнесмените от страните на ЕС - и България, могат да се възползват от висококвалилифицираната работна ръка на разумни цени от Виетнам”.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов представи икономическите възможности на Добрич и региона, както и туристическия, и културно-историческия му профил.