Агенция “Фич” е вдигнала рейтинга на ПИБ, става ясно от събщение на банката на фондовата борса.

Дългосрочният е повишен от B- на B, а този за жизнеспособност от b- до b. Перспективата по дългосрочния рейтинг на Fibank е стабилна.

Краткосрочният е потвърден на ниво B, а този за подкрепа - на ниво 5. Вероятността от държавна подкрепа е потвърдена на No Floor.

Решението за повишение на рейтинга е подкрепено от стабилизацията на качеството на активите на банката, повишените нива на печалба и капитализация, както и занижено ниво на апетита към риск на банката, пишат от “Фич”.

Агенцията вдига рейтинга на ПИБ няколко дни след като това направи и “Мудис”.

Оттам посочиха, че базират оценката си на няколко критерия, сред които: висока способност на банката да генерира печалба и оперативна ефективност; широка депозитна база, която е доминираща в структурата на финансиране; стабилни ликвидни буфери; по-ефективно корпоративно управление и управление на риска, което Първа инвестиционна банка развива заедно с Международната финансова корпорация.

По предварителните данни към 30 юни 2017 г. печалбата на ПИБ преди обезценка и данъци е 82 млн. лв., а нетната - 40 млн. лв. За първите шест месеца на 2017 г. нетният лихвен доход е 124 млн. лв., а от такси и комисиони е 49 млн. лв. Към 30 юни Fibank има 9,4% необслужвани кредити.