Кралят на модата навърши 83 г., наследството му за $ 5 млрд. отива у племенниците

Кацнала върху малък скалист плаж с кристално чисти води, вилата на Джорджо Армани на гръцкия остров Лефкада е истинска атракция за туристите.

Всеки ден от пристанището на Нидри тръгват еднодневни круизи за йонийските острови Кефалония, Итака, Скорпио и най-вече за знаменития плаж Порто Кацики. Корабчетата са натоварени с по 500 души.

20 минути след потеглянето капитан Панос съобщава по високоговорителя на пасажерите да погледнат вдясно на борд. Множеството почти увисва на парапетите, за да се

любува на стадо

делфини във водата

Фотоапарати запечатват изящните им скокове.

“А сега погледнете вилата на Джорджо Армани. Тази с големите френски прозорци”, поднася втора изненада капитан Панос. Пасажерите взимат фотоапарати и телефони и започват да снимат.

Имението на краля на модата е с невероятна гледка към Йонийско море. Простира се върху 120 хектара. Намира се в залива Сивота, един от най-великолепните на Лефкада. На 33 км е от централния град на острова. Заливът е затворен, заобиколен от красиви зелени хълмове. Тук няма хотели, а предимно луксозни вили. Едната е именно на Армани. Тя е съвсем опростена - бяла квадратна постройка с плосък покрив, пред нея има басейн. Стълбички отвеждат директно в морето. Яхтата “Катерина” на Риболовлев е акостирала до пристанището на Скорпио.

Яхтата “Катерина” на Риболовлев е акостирала до пристанището на Скорпио.

“Да му имам вкуса!”, възкликва македонски турист, разочарован, че вилата на Армани не изглежда като дворец на балкански новобогаташ. Негов сънародник му отговаря: “Какво очакваш? Да вдигне замък на брега на морето?”

Модният гуру е направил

бяла сграда с разлят

първи етаж, а

вторият е по-малък

под формата на куб

От големите прозорци се открива една безкрайна синева, в която като броеници се виждат островите.

Най-близкият е Скорпио, който доскоро беше притежание на милиардера Онасис, а вече е собственост на руския олигарх Дмитрий Риболовлев. Продала му го внучката на корабния магнат Атина. На Скорпио е направена най-скъпата снимка - през 1972 г. Аристотел Онасис води там втората си съпруга Жаклин Кенеди, папарак я издебва, докато се къпе гола на малък плаж. Продава снимката за 600 000 долара.

Вилата на Армани не е закътана зад гъста растителност. Напротив - тя се вижда отлично и може да се снима от всички страни.

“Това е животът ми, онова, което е около мен, не е аскетично, а изчистено, семпло и аз градя върху него”, разкрива философията си модният крал пред италианската журналистка Рената Моло, която написа биографична книга за него. Тя отбелязва, че Армани е “пейзажист и възприема света като просторен, отморяващ и изтънчен континуум, в който - все едно на сцена - можем да се движим с лекота, излагайки на показ живота си”.

На 11 юли модният гуру навърши 83 г. Казват, че избрал Лефкада, защото много обичал да плава с яхтата си в Йонийско море. Пътувал с приятели, любувайки се на красиви заливи, млечносини води, дивни острови и плажове. Остров Скорпио, доскорошна собственост на Онасис, а сега на руски олигарх, е най-близо до вилата на Армани.

Остров Скорпио, доскорошна собственост на Онасис, а сега на руски олигарх, е най-близо до вилата на Армани.

Армани, на когото списание “Форбс” изчислява състоянието на почти $ 5 млрд., може да си позволи вила навсякъде по света. Италианската преса пише, че той има къщи на Карибите и в Сицилия, както и на други екзотични места. Но особено предпочитал тази в Лефкада.

Империята “Армани” днес предлага всичко - дрехи, чанти, обувки, парфюми, мебели, шоколадови бонбони. Разполага с кафенета и ресторанти от Сан Франциско до Истанбул. Има и хотел в Дубай.

В Милано - столицата на модата, където той живее, е пълно с магазини на марката “Армани”. На най-централното място - галерия “Виктор Емануил Втори” на пл. “Дуомо”, е разположен бутик на модния крал. Чантите и обувките в него нямат етикети - такава е практиката на скъпите магазини.

Цялото му наследство един ден ще отиде у неговите племенници, тъй като той няма деца. Сега е един от най-богатите на планетата.

Детството му обаче не е било приказка. Роден е на 11 юли 1934 г. в Пиаченца. По това време Мусолини е в силата си. Джорджо е имал прекрасни отношения с брат си Серджо и сестра си Розана. Били са близки, но и независими. Връзките им през годините останали ненарушени.

Баща им, Уго Армани, е бил служител във фашистката администрация, както и футболист в “Едера” и “Пиаченца”. Майка им - Мария Раймонди, е била домакиня. Връзката между нея и Джорджо била много силна.

Истинска красавица,

той избира моделите

си по нейния образ

За детските си години Армани казва, че не е имал време да мечтае.

“Съсредоточавахме се върху няколко основни неща: да ядем, да си намираме евтини учебници и да ходим на кино в неделя. Не можехме да си позволим много”, казва той пред Рената Моло.

Като младеж решава да се посвети на медицината. Виждал се е като селски лекар, който помага на най-слабите. Записва медицина в университета в Милано, но на третата година прекъсва. Изпитвал и непоносимост към кръвта. След отбиване на военната си служба се захваща на работа в универсалния магазин в Милано и остава там от 1957 до 1963 г. После Черути го взема на работа. Армани разработва дизайна на мъжката модна линия “Хитман”.

Повратният момент е запознанството му със Серджо Галиоти, който го вдъхновява и успява да го убеди да се захване с разработването на собствена марка. Двамата отварят малък офис и оттам тръгва стремглавата кариера на Джорджо. Тогава е 41-годишен. Така логото с орела става най-търсената модна марка в света. Тя включва 12 различни линии както за висша мода.

Днес Армани осигурява работа на 5-6 хил. души и притежава десетки фабрики и магазини по целия свят.

“Елегантността е не в това да бъдеш забелязван, а да бъдеш запомнен”, казва той.

Вилата на Джорджо Армани /вляво/ се откроява от останалите в залива Сивота.
Вилата на Джорджо Армани /вляво/ се откроява от останалите в залива Сивота.
Кристално чистите води  и красивата природа са причина Армани често да пътува с яхтата си в Йонийско море.
Кристално чистите води и красивата природа са причина Армани често да пътува с яхтата си в Йонийско море.
Най-близкият остров до Лефкада е Скорпио. На този малък плаж през 1972 г. е направена най-скъпата снимка в света. Папарак издебва Жаклин Кенеди, когато се къпе тук гола.
Най-близкият остров до Лефкада е Скорпио. На този малък плаж през 1972 г. е направена най-скъпата снимка в света. Папарак издебва Жаклин Кенеди, когато се къпе тук гола.
Чантите на Джордо Армани от това лято, които се предлагат в Милано.
Чантите на Джордо Армани от това лято, които се предлагат в Милано.
В галерия "Виктор Емануил Втори" в центъра на Милано има бутик на Армани.
В галерия "Виктор Емануил Втори" в центъра на Милано има бутик на Армани.