20% повече мощности, но при студена зима внасяме ток

1119 мегавата нови възобновяеми енергийни източници за присъединяване е отразил в 10-годишния си план за развитие на мрежата Електроенергийният системен оператор (ЕСО).

Изрично е уточнено, че това са ВЕИ с изрядни договори по чл. 24 от Закона за енергията от възобновяеми източници.

Прогнозата за новите ВЕИ се подава от електроразпределителните компании, заявиха от ЕСО.

Тези нови мощности са фотоволтаици на покривите, централи на биомаса и малки вецове, което означава, че токът им се изкупува по преференциални цени.

За периода 2017-2027 г. се предвижда общо изграждане на 1506 мегавата нови централи, като 200 мегавата са от увеличаване на мощността на двата блока в АЕЦ “Козлодуй” след реконструкцията.

Електроенергийният системен оператор не предвижда драстично повишаване на потреблението на ток.

За 2017 г. прогнозата е 38,97 млрд. квтч, а за 2026 г. - 40,41 млрд. В момента има в излишък мощности за производство на 8,35 до 9,85 млрд. квтч, това са 20% от централите. Излишъкът се дължи най-вече на бума на ВЕИ, на които обаче не може да се разчита при студена зима.

При пиково застудяване като това през последната зима е възможно да се прибягва до внос на ток или пък да се разчита отзивчиви промишлени потребители да изменят профила на натоварването, е вариантът на ЕСО.

Другият проблем е неравномерното производство на вятърните и соларните паркове, както и равният товар на АЕЦ “Козлодуй” в рамките на денонощието.

ЕСО предлага строителство на газови мощности, които бързо се пускат и бързо се спират, и с които да се балансира неравномерното производство на ток. Разчита се и на изграждането на втория язовир “Яденица” на ПАВЕЦ “Чаира”.