Красимир Тумбев: Служителите ни идват сами при нас заради високото ниво

Италиански ресторант "Каса ди Папи" в Разлог се отличава с уютна атмосфера и изискани ястия. Има четири зали и тераса. Заведението предлага както италианска кухня, така и традиционни ястия и богат избор от първокласни вина и напитки. Открит е през 2014 г., а собствениците имат винарна, хотел, бар и грил. Персоналът е от около 40 души, много от тях са заедно още от отварянето на обектите. Интериорът е в италиански стил, а ястията се приготвят от автентични продукти. Спрямо сезона от менюто могат да бъдат поръчани специални гозби.

- Откога сте в този бизнес? Занимавали ли сте се с нещо друго преди?
- Преди се занимавах с дейности в друга област. Началото на пицарията е началото и на старта ми в тази сфера.

- Защо избрахте да работите точно в тази сфера?
- Преценихме, че в момента това е нещо, което можем да развием. Има голям интерес от хората, настроени са да пробват нещо ново. Има и много туристи, които също ни посещават с удоволствие. Хората са изненадани, че в такъв град има подобен тип заведения. В малко градче не се очаква такъв вид услуга на такова високо ниво, каквото ние предлагаме.

- Какво научихте за тези години?
- Човек трябва да е отговорен, да приема работата като свое призвание и да я следва. Освен това е важен примерът, който давам на служителите ни. Имам една мисъл, която гласи, че бизнесът е като малко дете. Не трябва да го изпускаш от очи, трябва да се грижиш постоянно за него, за да расте.

- Кой беше най-трудният момент в досегашния ви опит?
- Имаме проблеми с фирми, които не са настроени за този тип пазар, който се оформя в момента. Стремим се постоянно да предлагаме пресни продукти, свежи и направени на момента. А това не е никак лесно.

- Как избирате служителите си?
- Те сами ни избират. Когато виждат какво правим, сами ни намират, искат да са част от нас заради високото ниво. Екипът е от 37-38 човека във всички обекти. Когато затворим винарната през лятото, пренасочваме хората към другите заведения.

- Какво казвате на служителите си, за да ги мотивирате?
- Те взимат пример от нас - както ние се отнасяме отговорно с работата, така се държат и те. Правим оперативки, в които обсъждаме какво трябва да се прави или не. Ежедневни са плюсовете и минусите. Когато човек се впусне в такъв вид бизнес, се бори от сутрин до вечер.

- Как си представяте вашия бизнес след 5 години?
- Доста по-добре, с много добре обучен персонал. Надявам се стандартът в България да се вдига още. Всяка година отваряме по нещо, не се спираме, нашата амбиция е да имаме повече обекти.