Венцислав Трифонов: Колегите трябва да се чувстват като задружен екип.

Супермаркет "Чинарите" се намира на главния път Варна-Златни пясъци, близо до курорта Св. св. Константин и Елена. Магазинът отваря врати преди 4 години на 11 май. Денонощен е, предлага почти всякакъв вид хранителни стоки, зеленчуци и плодове, млечни произведения. Има топла витрина с готвени ястия за дома. Клиентите най-много обичат пилешките дробчета и макароните боленезе. През лятото се включват и мезета като пържени тиквички и цаца. Имаме доста редовни клиенти. През лятото половината ни клиенти са туристи, има доста чужденци, но най-много са редовните, казва собственикът Димитър Трифонов.

- Откога сте в този бизнес? Занимавали ли сте се с нещо друго преди?|
- С мой приятел отворихме заедно магазина през 2013 г., той ми помогна тогава. На втората година след като научих много, ме остави да работя сам. Близо 20 години преди да се захвана с този бизнес, бях банкер.

- Защо избрахте да работите в тази сфера?
- Исках да създам нещо собствено и се насочих към търговията.

- Какво научихте за тези години като предприемач?
- Човек трябва да е готов да работи много, няма как нещата да вървят без да се полага усърден труд. Като предприемач трябва да си готов 24 часа да си на линия, понякога задачите излизат и през нощта. Близките ми ми помагат. Дъщеря ми също работи в магазина. Въпреки желанията и да си почине или да се види с приятели, работата й харесва и знае, че трябва да помага.

- Кой беше най-трудният момент в досегашния ви опит на предприемач?
- Преди две години, когато останах сам в магазина. Тогава трябваше да работя и да се оправям без помощ. Но това беше за 1-2 месеца, след това свикнах и нещата потръгнаха.

- Как избирате служителите си?
- Около 15 човека работят в магазина, той е с площ от 300 кв.м. Трудно се събира екип особено тази година. Предходните беше по-лесно. Гледаме да намерим персонал чрез познати и препоръки. Разчитам на хората, които работят отдавна при мен. Имаме такива от създаването на магазина.

- Какво казвате на служителите си, за да ги мотивирате?
- Стремя се хората да се чувстват в сплотен колектив и да знаят, че всички са равни и са заедно. Няма разделение. Всеки един трябва да знае, че има различни дейности и да може да ги върши. Колегите трябва да се чувстват като задружен екип.

- Как си представяте вашия бизнес след 5 години?
- Бих искал и тогава да имам добър персонал, на който мога да разчитам и да знам, че ако ме няма, работите ще вървят без засечка. Това може и сега да се получи, но малко по-трудно. Надявам се да намерим достатъчно хора. Когато служителите са на ниво, и магазинът е на ниво, клиентите го оценяват и продажбите вървят. Всеки има мечти за още обекти. Трудно обаче се отваря още един магазин, конкуренцията е доста силна, а най-големият проблем е липсата на персонал. Всички колеги и дистрибутори, с които говорим, споделят проблема.