Пускат европари за гледачки и стимули за работодатели да наемат жени с малки деца

10 млн. лв. за работодатели да си обучат работници

Майките с малки деца да се връщат на работа, вместо да си седят вкъщи и да губят от квалификацията си. Това е новият приоритет на държавната политика в областта на заетостта, стана ясно през миналата седмица, когато бяха представени приоритетите на социалното министерство за управленския мандат до 2021 г.

Още от 1 септември се планира да стартира процедура за осигуряване на гледачки за семейства, в които децата не са били приети в детска градина или ясла. Държавата ще плаща на гледачките една минимална заплата, а те ще се подбират сред регистрираните безработни жени.

Местата в яслите и детските градини все още не достигат, заради това ще се осигурят гледачки за 2000 деца.
Местата в яслите и детските градини все още не достигат, заради това ще се осигурят гледачки за 2000 деца.
Платената от държавата детегледачка засега ще бъде осигурена за 18 месеца, стана ясно от приоритетите на социалното министерство. Заплащането ще бъде осигурено по оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

Плановете на министерството са да успее да осигури детегледачка на 2000 семейства, така че майките да могат да се върнат на работа.

Детегледачите трябва да са безработни, но

изборът на

конкретен човек

ще е в ръцете на

родителите

Програмата ще се изпълнява от Агенцията по заетостта и ще има общ бюджет 20 млн. лв.

Подобна схема “Отново на работа” съществуваше и в предишния програмен период, като имаше възможност семейството да наеме близък - баба или дядо, стига да е безработен. Програмата обаче често беше блокирана поради липса на подходящи детегледачи.

Осигуряването на детегледачка трябва да се съчетае с друга мярка, която работи от 1 юни 2017 г. Тогава влязоха в сила промени в изплащането на майчинските. Според тях майка, която се върне на работа, преди детето ѝ да навърши една годинка, продължава да получава половината от полагащото ѝ се обезщетение за майчинство от Националния осигурителен институт. Така реално майките, които се връщат на работа, получават една заплата от работодателя си и още половин от НОИ.

Жена преглежда обявите за работа в бюрото по труда. От тази година връщането на майките на работа ще е един от основните приоритети на държавата.
Жена преглежда обявите за работа в бюрото по труда. От тази година връщането на майките на работа ще е един от основните приоритети на държавата.
Според данните, съобщени от социалния министър Бисер Петков, от 1 юни до август на работа по тази мярка са се върнали 275 майки на бебета.

Агенцията по заетостта вече изпълнява още две мерки, които насърчават работодатели да наемат майки на малки деца.

Първата е

за самотни

майки или

осиновителки

на деца до

3-годишна

възраст

Там държавата осигурява част от заплатата за поне 6 месеца, като жените трябва да са регистрирани като безработни.

300 лв. за пълно работно време за наемане на жена без висше образование и 380 лв. за майка висшистка е предвидила да плаща Агенцията по заетостта. Допълнително държавата поема и осигуровките върху заплатата на жената, които се плащат от работодателя.

Условието обаче е жените с малки деца да бъдат наети на нови работни места, т.е. работодателят да не е освобождавал работник или служител, който е заемал работното място на майката на малко дете.

Второто условие е работодателят да подпише едногодишен трудов договор с жената.

Втората такава мярка е насочена за наемане на майки или осиновителки с деца между 3- и 5-годишна възраст. Условията са същите, както и заплащането, което осигурява държавата. Отпускат се обаче и 300 лв. за обучение за придобиване на квалификация.

Осигуряването на

обучение за

безработните,

така че да си повишат квалификацията, е другият нов голям фокус на социалното министерство. Основният проблем на пазара на труда вече не е високото ниво на безработицата, а недостигът на достатъчно квалифицирана работна ръка за бизнеса, обясни социалният министър Бисер Петков.

Бизнесът ще получи 10 млн. лв., за да квалифицира сам нужните му работници и да си реши проблема с липсата на кадри.
Бизнесът ще получи 10 млн. лв., за да квалифицира сам нужните му работници и да си реши проблема с липсата на кадри.
За да бъде подпомогнат бизнесът, социалното министерство планира да обучи в следващите години 150 хил. души в умения, които са нужни на предприятията в страната. 50 хил. ще бъдат квалифицирани с пари от държавния бюджет, а обучението на други 100 хил. души ще се финансира от оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

Социалното министерство вече обяви старт на процедурата за финансиране на обучение, което се извършва от самите заводи.

10 млн. лв. ще

бъдат

разпределени на

бизнеса, за да си

обучи кадри

по схемата “Специфични обучения” на оперативната програма, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Процедурата дава възможност на работодателите да осигурят специфично обучение на служителите си или да наемат безработни, които да бъдат обучени в конкретните знания, нужни за работа в компанията. Министерството е разделило финансовия ресурс на два транша по 5 млн. лв. Едната сума е за обучение на настоящи служители на фирмите, а втората - за наемане и обучаване на безработни.

И за двата вида обучения фирмите могат да получат финансиране между 50 и 391 хил. лв., съобщиха от социалното министерство. Единственото ограничение е, че стойността на обучение на един безработен не може да е по-голяма от 3000 лв.

Допустими кандидати са работодатели в сектори, основаващи се на знанията, високите технологии и ИКТ и преработвателната промишленост с по-висока добавена стойност на труда, обясниха от социалното министерство.

Безработни премитат градинката пред Народното събрание. Според новите мерки те вече ще помагат и на хора с домашна работа.
Безработни премитат градинката пред Народното събрание. Според новите мерки те вече ще помагат и на хора с домашна работа.
След успешното завършване на обученията работодателите се задължават да запазят заетостта на поне 50% от представителите на целевата група, включени в дейностите, за период от 6 месеца след приключване на проекта.

Крайният срок за представяне на проектното предложение е 31 октомври 2017 г., 17,30 часа, като ще се приемат проекти само по електронен път и подписани с електронен подпис, казаха още от ведомството.

За да има къде да се обучават работници,

държавата

планира да

създаде и

350 фирми,

които да са учебно-тренировъчни. В тях учениците от техникумите ще могат да практикуват професиите си, докато учат. Мярката беше одобрена от Министерския съвет преди седмица като част от плана за действие за тази година за изпълнение на стратегията за учене през целия живот.

Създаването на новите обучителни фирми ще струва 10 млн. лв., като 2 милиона ще бъдат дадени още тази година, предвижда правителственият план. Целта е с държавните фирми броят на учениците, които участват в реални производствени практики, да стигне 8000 души.

Така реално ще се осигурят работни места за т.нар. дуални ученици, когато няма желание от частни компании да ги назначават. Освен това 1760 безработни младежи ще бъдат включени в стажове и обучение.

Безработните с повече общественополезен труд и без помощи, ако откажат работа

Нови мерки за насърчаване на дълготрайно безработните да работят ще прилага Министерството на труда и социалната политика. Планира се да бъдат увеличени часовете, в които безработните на социални помощи трябва да полагат общественополезен труд, обясви зам.-министърката на труда и социалната политика Росица Димитрова.

В момента хората без работа, имащи регистрация в бюрата по труда, са длъжни да работят по 4 часа на всеки 14 дни, в противен случай губят помощите си за месеца, в който не са работили. С колко часа евентуално ще се увеличат въпросните 4 часа обаче, тепърва ще се обмисля. Възможно било да се въведе и изискване за пълен работен ден от 8 часа.

Обсъжда се и дали вместо да полагат труд само по комунални услуги - метене на улици и плевене на градинки, безработните на помощи да не бъдат ангажирани и с оказване на домашна помощ като битови ремонти, цепене на дърва на възрастни хора и пр. Общините сами ще решават кои точно услуги да субсидират и за кои хората да плащат такси.

Ще бъдат разширени и санкциите срещу безработни, които отказват предложената им работа. И в момента по закон помощите на безработните лица се спират, ако те откажат предложената им “подходяща” работа от бюрата по труда.

“Ще продължим да налагаме тези санкции, като ще разработим и нови санкциониращи механизми”, коментира зам. социалният министър Росица Димитрова. Спирането на помощите при отказ от предложената работа ще се прилага с още по-голяма сила при пилотната програма, по която от 1 септември в 14 общини в Монтана, Враца и Видин ще се наемат на работа 830 безработни, коментира още Димитрова.