Русенският окръжен съд е излязъл на 16 август с решение, според което се спира регистърното производство по вписване на сделката, с която фирма “Кемира” е продала акциите си в “Дунарит” на ЕМКО. Това показа проверка на “24 часа” в Търговския регистър.

“Кемира”, чийто краен собственик чрез офшорни компании е избягалият в Сърбия банкер Цветан Василев, направи опит да продаде акциите си в “Дунарит”, които съставляват 91% от капитала на русенския оръжеен завод, на фирма ЕМКО. Това е станало въпреки че върху тях е наложен запор от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) и с тези акции не може да се търгува.

Съдът в Русе приема, че такава сделка е недействителна, и спира вписването ѝ в Търговския регистър. На следващия ден магистратите изпращат препис от решението до Агенцията по вписванията, което също е публикувано. В него е написано, че предлагат на агенцията правна помощ в случай, че не знаят как да постъпят. Настояват също решението на съда да се впише в акционерната книга на “Дунарит”. Подчертава се също, че това решение на Русенския окръжен съд подлежи на обжалване, но докато това не стане, сделката не може да се счита за действителна и да се вписва.

В петък казусът “Дунарит” е получил ново развитие - Националната агенция за приходите (НАП) е наложила запор върху акциите в “Дунарит”, притежавани от “Кемира”, като този запор също трябва да се впише в книгата на акционерите. Предварителната обезпечителна мярка е предпрета от главния публичен изпълнител на НАП София Мария Попова с мотива “очаквани публични задължения на “Кемира”.

На практика това е вторият запор върху въпросните акции в “Дунарит” след запора, наложен с решение на Софийския градски съд от май тази година по искане на КОНПИ. В интервю пред “24 часа” преди дни шефът на КОНПИ Пламен Георгиев каза, че за първи път се случва да се правят опити да се прехвърлят запорирани от комисията акции.