Свидетелствео за граждански брак или нотариален акт ще могат да бъдат получавани от гражданите онлайн, но само ако са издадени от 2000 година насам. Това съобщиха от Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев и шефът на Държавна агенция електронно управление Росен Желязков.

Те заявиха, че правителството се е занимавало с отчета за мерките за намаляване на административната тежест. До края на годината 12 услуги ще бъдат дигитализирани. Т.е гражданите ще могат да получават необходимите документи онлайн. За 4 от тях това е частично. Желязков даде пример за свидетелството за граждански брак, който ще могат да получават електронно само родените след 1984 година, тъй като тези са дигитализирани документите от 2000 година насам. Същото се отнася и за имотния регистър. Там сделките за имоти и нотариалните актове са дигитализирани от 2000 година насам. 

Ако един нотариален акт е издаден 1980 година, той все още е на хартия, поясни Желязков. Другите услуги, които са частично дигитализирани са от регистър "Булстат". Причината за това е, че миналата година регистърът е бил надграден и все още администрациите не са свързани към него, за да могат да правя онлайн справки.

Електронизирането на 12-те услуги в края на годината ще има отношение към други над 1 млн. услуги, които търсят гражданите от администрацията.