Българите намират за справедливо тежките камиони да плащат значително повече за пътната мрежа. Мнозинство от 76% твърдят, че знаят за новата система за таксуване по пътищата, т.нар. толтакса.

Това показва експресен сондаж на “Галъп интернешънъл” сред 800 души в цялата страна чрез телефонно интервю, възложен от Агенция “Пътна инфраструктура”.

63% от запитаните намират за справедливо тежките камиони да плащат по-високи такси, 32% го определят за несправедливо.

Нещо повече - 73 на сто са готови да подкрепят дори въвеждане на такси за тирове и извън магистралите. Всичко това означава, че тежкотоварният трафик се мисли като сериозен проблем от българите, посочват социолозите.

В същото време 59% от запитаните се съгласяват, че толсистемата ще затрудни бизнеса на превозвачите, а 73% се опасяват от поскъпване на превозите.

Данните показват обичайните опасения при въвеждането на нови мерки и политики. Най-устойчивото сред тях е опасението от корупция - с равни дялове от 47% едните очакват ограничение на корупцията или обратно - отхвърлят такава възможност.

Въпреки всичко въвеждането на толсистемата се смята за приближаване до европейския образец (73% са съгласни), а 66% вярват, че ще се повиши събираемостта на глобите.

На този етап това са по-скоро обществени инстинкти, отколкото реално масово мнение, посочват от “Галъп”. Запитаните са далече от експертиза по поставените въпроси, но мнозинство от 60% възприема идеята, че парите от новата система за таксуване по пътищата трябва да се дават приоритетно за довършване на магистралите.