Шенджан Емин: Слабите говорят за проблемите си, а силните - за идеите и мечтите си

Супермаркет "Моят магазин" в Суворово, област Варна обслужва местните жители, но и много от околните села. Те намират абсолютно всичко, за което могат да се сетят - от хранителни стоки до парфюмерия. В най-новия си вид магазинът е от 8 февруари, след като собственичката Шенджан Емин решава да го премести на ново място, което вече притежава. Старият е бил под наем и не е отговарял на високите изисквания на Шенджан - да е модерно, чисто и добре подредено място. Новият обект се простира на около 160 кв. м. През лятото обаче асортиментът от свежи зеленчуци е толкова голям, че не се събира. Затова в момента го разширяват с около 50 кв. метра.

- Откога сте в този бизнес? Занимавали ли сте се с нещо друго преди?
- Семейството ми е в търговията от около 20 години. Преди това децата ни бяха малки, сега и те помагат, макар че ще работят по професиите си - голямата завърши "Архитектура" през февруари. Малката е на 23 г., в момента учи дентална медицина, тя също много помага.

- Защо избрахте да работите в тази сфера?
- Мъжът ми е от съседно село, след като се оженихме, започнахме работа в сферата. Моят свекър се занимаваше с търговия, ние започнахме покрай него.

- Какво научихте за тези години като предприемач?
- Човек трябва да работи и да влага чувство в работата си, а не просто да идва до работното си място. Във всичко, с което се захванеш, трябва да се вложи емоция и труд. Дори и да се налага да се сготви една гозба, трябва да вложи чувство, иначе няма да стане вкусно.

- Кой беше най-трудният момент в досегашния ви опит на предприемач?
- Не искам да споменавам трудностите. Работните хора, предприемачите, успяват. Слабите говорят за проблемите си, а силните - за идеите и мечтите си.

- Как избирате служителите си?
- Трудно е, но който започне при нас, е спокоен и доволен. Ние създаваме такава атмосфера на персонала - спокойна и сигурна, така че всички да са доволни. В момента в магазина работят шестима с мен и съпруга ми, но ще увеличаваме персонала.

- Какво казвате на служителите си, за да ги мотивирате?
- Стараем се да се държим приятелски. Аз съм много доволна от персонала. Когато се наложи да наема нов човек, първо гледам да се разбира с останалите. Трябва да е усмихнат, добър, да се разбира с всички. Държим се приятелски едни с други. Аз не оставам екипа сам - подреждаме заедно стоката, обслужваме клиенти.

- Как си представяте вашия бизнес след 5 години?
- Искам най-вече всички да сме живи и здрави, да трупаме успехи и да сме щастливи. Това го пожелавам на всички хора. Нека всички да са щастливи и да работят, не трябва да завиждат един на друг.