Според чешки вестник, цитиран от агенция Ройтерс, в Прага искали повече

Зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов настоя в сряда службите да проучат бъдещия собственик на енергоразпределителното дружество, защото той е важен за националната сигурност

Петимата кандидати, които искат да закупят енергоразпределителното дружество в България на ЧЕЗ, са оценили бизнеса на чехите у нас между 120 милиона и 250 милиона евро.

Информацията на “24 часа” е неофициална, но бе потвърдена от три източника.

Висш служител от ЧЕЗ в София допълни, че от Прага, където е централата майка на компанията, са уведомили своя мениджмънт в България, че вече се водят разговори с кандидатите,

подали

обвързващи

оферти

за активите на компанията в България.

На финалната права най-високо е било предложението на ТЕЦ “Бобов дол”, която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки. На конкурса той се явявал с италиански партньори. Според тримата ни източници Ковачки е стигнал почти 250 милиона евро. Не е ясно къде в ценовата скала са останалите кандидати - “Приста ойл”, “Енерго-Про” и българските “Инеркомгруп” и “Фючър енерджи”, кой от тях е дал най-ниската цена от 120 милиона евро.

Вестник “24 часа” изпрати в петък официално запитване до ЧЕЗ, за да потвърдят или отрекат тази неофициална информация, но до края на работния ден не получихме отговор на въпросите си.

От Прага обаче в края на миналата седмица зачестиха сигналите, че чешката държава, която е собственик на енерго-разпределителното дружество в България, което обслужва Западна България и близо 1 млн. домакинства, търси по-високи цени за своя бизнес у нас.

В четвъртък чешкият вестник Hospodarske noviny писа, че ЧЕЗ не е била доволна от офертите и

разговаря с

кандидатите за

подобряване

Появява се и заплахата, че ако не се вдигнат офертите, процедурата за продажба ще бъде прекратена..

Според медията ЧЕЗ търси цена към 300 млн. евро за дистрибуторския си бизнес , имало оферта за неработещата ТЕЦ “Варна” за 50 млн. евро. В петък и Ройтерс съобщи информацията, позовавайки се пак на чешкия вестник, с уговорката, че това не е потвърдено.

ЧЕЗ стъпи в България през ноември 2004 г., когато купи 67% от енергото, снабдяващо с ток Западна България, за над 282 млн. евро.

По-късно ЧЕЗ купи и ТЕЦ “Варна”, която вече не работи, тъй като не бяха направени сероочистващи инсталации.

През януари 2017 г. призна появилите се слухове в България, че “ЧЕЗ груп” проучва инвеститорския интерес към активите в нашата страна.

Чехите продават електроразпределителната си компания, която доставя ток на Западна България, неработещата ТЕЦ “Варна”, фирмата, с който търгуват еленергия, както и фотоволтаичните си централи, тоест. Това е

на практика

целият бизнес

в България

След това започна процедура по набиране на необвързващи оферти, на първия кръг участниците бяха 8, имаше и оферти от 450 млн. евро. Най-високото предложение е било на израелската минна компания “Еленилто” на Якоб Енгел, която бе дисквалифицирана, защото не отговаряла на критериите.

До финала достигнаха пет фирми - “Приста ойл”, собственост на братята Атанас и Пламен Бобокови в консорциум с турската STFA Yatirim, ТЕЦ “Бобов дол”, чешката “Енерго-Про”, българските “Инеркомгруп” и “Фючър енерджи”.

“Интеркомгруп” се държи от бизнесмена Павлин Николов, а основен бизнес на компанията са металите и строителството.

“Фючър енерджи” се занимава с търговия с ток и е на предприемача Валентин Христов. Доставя електроенергия в България, Македония, Сърбия и Албания.

На заседание на комисията по енергетиката в парламента в сряда зам.-председателят ѝ Валентин Николов поиска службите да проучат бъдещия собственик на бизнеса на ЧЕЗ, особено в електроразпределението, защото то е част от националната сигурност.

Николов дори спомена, че той може и правителство да свали, тъй като бизнесът засяга над 2 млн. домакинства. Депутатът от ГЕРБ настоя да бъде проучен и произходът на парите, с които ще се купи бизнесът на ЧЕЗ в България, отново с мотив защита на националната сигурност.

Среди в енергетиката в България коментират, че офертите на кандидатите са около 200 млн. евро, че

ще се бърза

сделката да

приключи,

ако не до изборите в Чехия, то поне до съставяне на правителство, тъй като ЧЕЗ е държавна компания. Това прави хоризонта за постигане на сделка до края на годината.

И на официални запитвания на “24 часа”, последното от което е от 17 август, от “ЧЕЗ груп” съобщиха, че очакват сделката да приключи до края на годината.