1 млрд. лв. губи бюджета годишно от сивия сектор при горивата

“Има тежък политически чадър над Веселин Марешки”, заяви Валентин Златев - председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), на заседание на парламентарната комисия срещу контрабандата в четвъртък. “Не ми е известно от нито един държавен орган да има приключена ревизия или акт, който да е констатирал законна ли е неговата дейност и има ли тази печалба, за която говори”, добави още Златев.

1 млрд. лв. губи държавата годишно от несъбран акциз. Тези данни представи изпълнителният директор на асоциацията Андрей Делчев, позовавайки се на доклад на финансовото министерство.

Всеки 2-и литър внесено гориво е без платени данъци. При пазарен дял от 40% на вносителите на горива, се внасяли 20% от дължимите данъци. Манипулирането на българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) също бе изтъкнато от бранша като проблем. През август бе приет законопроект, задължаващ всички складове да имат измервателни уреди, но асоциацията посочи, че те още не са монтирани.

Ведомствените бензиностанции, които били около 7000, също били огромен проблем, а причината е заниженият контрол. Липсата на ПОС терминал на бензиностанции дава възможност за кражба на ДДС, тъй като клиентите не получават касови бележки и фактури, а сумата може да се отчете като разход.

Асоциацията настоява за закон, който да регулира бранша и да регламентира равни условия на бизнеса. Законопроектът за горивата вече е изготвен, каза Златев и добави, че в сряда са се срещнали с икономическия министър Емил Караниколов и е получил уверение, че до месец документът ще бъде качен за обществено обсъждане и внесен в Министерския съвет.

Парламентарната комисия ще поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да предостави доклада за възможни манипулации на системата БАЦИС. На следващото заседание е поканен финансовият министър, директорите на митническата агенция и на НАП.