Сезонните гастарбайтери ще остават до 9 месеца у нас

Изследователи, студенти, стажанти и доброволци от чужбина ще имат по-лесен достъп до българския пазар на труда. Това е разписано в предложения проект за промени в Закона за трудовата миграция.

Така научни работници от трети страни ще могат да полагат академичен труд у нас, без разрешение за работа. Това ще е възможно и след приключване на научноизследователските им проекти. Това се отнася и за заетостта на членовете на техните семейства. Същите правила ще важат и за стажантите, но те трябва да имат трудов договор.

С промените учените от трети страни ще могат да се сдружават и приобщават. Освен това ще им се признават дипломи, социално осигуряване, включително здравни грижи и др., пише в мотивите за измененията.

Причината за промените е Директива на ЕС, в която се отчита необходимостта от адаптиране на действащата европейска правна рамка в областта на законната миграция с цел улесняване на достъпа на горепосочените групи мигранти до територията на ЕС. Идеята е Европа да стане по-привлекателна за работа в областта на научните изследвания. Според изследване на ЕК от 2010 г. от общо 3,7 млн. международни студенти по целия свят 1,2 млн. се обучават в ЕС. В сравнение с общия брой на студентите в ЕС делът на тези от трети държави намалява и е малко над 5%. В същото време чуждестранните студенти съставляват над 10% в Австралия, Нова Зеландия и Швейцария. Що се отнася до изследователите, според ЕК ще са необходими още един милион изследователи, за да се постигне целта на стратегията “Европа 2020” за увеличаване на инвестициите в научноизследователска и развойна дейност до 3% от БВП.

Сред другите промени са облекчения за фирми, които искат да наемат чужденци от страни извън ЕС. Сезонните работници, които сега се наемат с работна виза за 90 дни, вече ще могат да остават в страната до девет месеца. Синята карта, с която се наемат висококвалифицираните специалисти от трети страни, ще важи вече за 4 години.

Правителството подготвя и законодателни промени, с които да се намалят таксите за издаването на документи на чужденци. Вицепремиерът Валери Симеонов съобщи преди седмици, че таксата, която работодателят плаща на Агенцията по заетостта, ще падне четири пъти - на 100 лв. Отделно на МВР фирмите плащат още 145 лв. такса. Симеонов обясни, че се въвежда ускорена процедура за получаване на синя карта за граждани на трети страни, които са пребивавали в последните пет години у нас с форма на трудово разрешение за работа. Срокът за получаване на синя карта става само 37 дни - в момента отнема месеци най-вече заради работата на МВР.

Интересът към сините карти от чуждите работници обаче засега е нисък - към края на юни издадените карти са 67. Около 3200 сезонни работници за 90 дни са били наети през летния сезон - предимно украинци и молдовци. Това лято има бум на наетите работници, защото в началото на мандата на кабинета бе улеснена процедурата за издаването на работни визи - това се случва вече за седем дни.