Джордж Кремлис от ЕК: Заводът за отпадъци пести 250 млн. евро на столичани

Жалба в съда бави проекта на Столичната община за инсталация за RDF гориво в “ТЕЦ София”, която ще осигури топлоенергия за близо 40 хил. домакинства. Това стана ясно при проверката на завода за преработка на отпадъци, която направиха екоминистърът Нено Димов, кметът Йорданка Фандъкова и Джордж Кремлис от генералната дирекция по околна среда в ЕК.

Жалбата е подадена през август и е срещу решението на Столичния общински съвет за кандидатстване за финансиране по Оперативна програма “Околна среда”.

Проектът е за 157 млн. евро, а инсталацията ще оползотворява горивото, произведено от завода за отпадъци. Така ще се произвежда и ток, достатъчен за 20 000 - 30 000 домакинства.

“На финала сме на подготовката на документацията и до края на годината ще я внесем за одобрение. Длъжни сме обаче да изчакаме решението на съда”, обясни Фандъкова.

За 2 г., откакто е построен, заводът е преработил 600 000 т отпадъци. “Превърнахме отпадъците на София от проблем в ресурс. Преработваме 80% от тях и едва 20% се депонират”, каза Фандъкова.

Кремлис подчерта, че това е вторият най-важен завод в ЕС. “Той има огромен потенциал, който може да бъде доразвит. Съоръжението пести 250 млн. евро на софиянци. Проектът за инсталация за RDF гориво е огромен. Искаме София да се включи възможно най-бързо сред градовете, изпълняващи стратегията на ЕК от отпадъци към енергия. Той ще помогне и за по-чист въздух”, каза Кремлис. Надявал се, че София ще подготви и още една фаза на проекта - за разширение на мрежата на “Топлофикация София”.

София вече е много близко до изпълнението на критериите за допустимо ниво на фини прахови частици във въздуха. През 2016 г. само 2 от станциите в града са показали отклонение от показателите, каза министър Димов.