674 млн. лв. струва модернизацията на двата реактора

4000 подобрения и 4 г. работа - от подготовка на проекта до приключване на работата на консорциума между руската “Росенергоатом” и френската EdF - толкова е отнело удължаването на срока за експлоатация на V блок на АЕЦ “Козлодуй” с 30 г.

В петък шефът на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов връчи лиценз за 10 г., защото по закон това е най-дългият възможен срок. Прие го шефът на централата Иван Андреев в присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Представителят на “Росенергоатом” разказа за “24 часа” как сегашният шеф на борда на директорите на АЕЦ “Козлодуй” Жаклен Коен, тогава шеф на БЕХ, е настоявал консорциумът да си свърши работата не за 27 месеца, както е по договор, а за 25.

“Железни бяха”, казва Коен и допълва, че ако обновяването е било 27 месеца, е щяло да се изпусне датата 5 ноември, когато изтича сегашният лиценз.

Модернизацията на VI блок продължава, лицензът му изтича през 2021 г. Общата инвестиция е 674 млн. лв.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че резултатите от обследването показали, че “Козлодуй” работи по най-добрите световни стандарти за безопасност и е в отлично техническо и финансово състояние. Тя подчерта, че обновяването на двата блока става със собствени пари на централата.

По-късно пред журналисти тя заяви, че в скоро време докладът на БАН за АЕЦ “Белене” ще е готов и веднага след това ще бъде създадена проектната компания.