Колата на френския президент Макрон е с БГ компютър, 8 от 10 автомобила в Европа са с части от България, обяви бившият президент, който вече е в УС на автомобилния клъстер

Президентът Росен Плевнелиев влезе в управата на автомобилния клъстер в сряда след общо събрание на организацията.

Плевнелиев ще е човекът, чиято задача ще е да привлече германски производител на автомоли, който да открие завод в България, съобщи изпълнителният директор на клъстера Любомир Станиславов.

Той уточни, че бившият президент е бил приет преди две седмици като индивидуален член, а вече е и в УС на “Аутомотив Клъстер България”. В управата са влезли още осем нови членове, които са представители на най-големите автомобилни предприятия в България (кои са те, виж карето).

С влизането на Плевнелиев в ръководството на клъстера се цели да се ускори развитието на автомобилната индустрия. Дългосрочната цел е

привличането

на един

или двама

инвеститори в

заводи за

автомобили в

България

Планира се още догодина да се започнат разговори с немски производители, заяви Станиславов. Той не се обвърза само с идеята за привличане на БМВ за производство на електромобили у нас, защото имало и други немски компании.

По неофициална информация това е “Фолксваген”.

Присъствието на Плевнелиев при воденето на тези разговори ще бъде ключово, той ще бъде лидер на екипа, каза Станиславов.

От клъстера са уверени, че резултатът от разговорите ще е подписване на споразумение с производител за завод.

Имало и набелязани места къде да се изгради той. Сред тях са Пловдив, който се превърна в център на автомобилната индустрия, София, която привлича много инвеститори, Видин е важен с местоположението си, в Плевен се установява голям немски инвеститор. Подходящи били и Русе и Стара Загора. Целта е да привлечем инвеститори и да развием нови индустриални зони, обясняват от клъстера.

Досега много хора са водили разговори с големи компании, които произвеждат автомобили. Станиславов казва, че може да изброи

5 завода, които

е можело да

бъдат построени

в България,

но в момента те са в други страни

Затова шефът на клъстера подчерта, че оттук нататък ще се работи професионално и ще се предприемат реални действия.

Усилията са насочени не само към завод за автомобили, а към производители на цели агрегати като двигатели и скоростни кутии.

Прогнозата на клъстера е, че в следващите 3-4 години заетите в автомобилната индустрия у нас ще се удвоят, което означава още 37 000 работни места. Заради недостига на квалифицирани кадри ще се изгради и тренинг център.

От клъстера припомнят, че приходите от компаниите в автомобилната индустрия за миналата година са 2,5 млрд. евро, което е над 4% от БВП.