В петък във виетнамския град Данинг бе открита юбилейната 25-та среща на върха на Азиатско- тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС), в рамките на която държавният глава на Съединените американски щати обяви нов курс в търговската политика на страната.

В реч, изнесена пред държавните глави и правителствените лидери на страните, участващи във форума на високо равнище (общо 21), американският президент се зарече, че оттук насетне няма да позволи на нито една държава да получава едностранна изгода от страна на САЩ. В бъдеще Вашингтон ще работи на равноправна основа, увери Тръмп, предава Фокус.

„От този момент ще работим единствено на равноправна основа. Повече няма да позволим получаването на едностранна изгода. Винаги ще поставям САЩ на първо място и очаквам от всички вас, че ще защитавате приоритетните интереси на своите страни“, заяви Тръмп в рамките на речта си в Дананг. Изказвайки се остро срещу субсидиите и затворените пазари, които според него възпрепятстват истинската свободна търговия между нациите, Тръмп подчерта, че страната му няма да „толерира“ хроничните търговски злоупотреби. Освен това, държавният глава на САЩ се противопостави категорично на „дръзките кражби“ на интелектуалната собственост в опит да защити търговските интереси на американците.

„Ще се изправим срещу разрушителните практики за принуждаване на бизнеса да предаде технологиите си ... и принуждаването им да се включат в съвместни предприятия в замяна на достъп до пазара", увери американският президент, без да посочва конкретна държава. По-рано обаче подобни обвинения бяха отправяни срещу Пекин. Интересно е да се отбележи, че в рамките на речта си в Дананг, Доналд Тръмп използва термина Индо-Тихоокеански регион (ИТР), подчертавайки значението на Индия, която не влиза в АТИС. Прокарвайки идеята за ИТР, Тръмп преди всичко се опитва да балансира ролята на Китай в Източна Азия, обясняват анализаторите. В речта си пред АТИС американският президент не пропусна темата за ядрената програма на Северна Корея. Държавният глава на САЩ заяви, че страните от региона не бива да живеят като „заложник“ на ядрените амбиции на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, които американският президент описа като „изкривени фантазии“.

„Бъдещето на този регион и хората не трябва да бъде заложник на изкривените фантазии за насилствено завладяване и ядрен шантаж на диктатора“, подчерта лидерът на Белия дом. Основна „интрига“ на двудневния форум във Виетнам бе възможното провеждане на среща между Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин. В четвъртък официални лица на Москва загатнаха, че такава ще се състои. По-късно обаче държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън опроверга информацията за съгласуван график на преговори между двамата лидери. По-рано в петък от Белия дом разсеяха окончателно съмненията за дискусия между лидерите на Вашингтон и Москва. Тръмп и Путин няма да разговарят в кулоарите на юбилейната 25-та среща на АТИС, категорични бяха американците. В следващите два дни предстои лидерите на 21 икономики да обсъдят ключови въпроси за развитието на Азиатско-Тихоокеанския регион като устойчивия ръст, търговията, протекционистките тенденции и проблемите със сигурността. На форума присъстват държавните глави и правителствените лидери на Руската федерация, Австралия, Бруней, Виетнам, Индонезия, Канада, Китай, Южна Корея, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Папуа-Нова Гвинея, Перу, Сингапур, САЩ, Тайланд, Филипините, Чили и Япония, както и представители Хонконг и Тайван. Програмата на събитията на най-високо ниво започва в следобедните часове със заседание на Консултативния съвет на АТИС и ще продължи с неформален диалог между лидерите на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Централното събитие на форума - срещата на лидерите на икономиките - ще се състои на 11 ноември. По традиция, важна част от срещите на върха са двустранни преговори, но по правило техният график остава неизвестен до последния момент.