От края на 2018 г. единен съд ще решава всички патентни спорове в Европейския съюз

- Господин Батистели, защо са толкова важни патентите?

- Патентите предоставят на изобретателите правна закрила срещу незаконно копиране на новите технологии, създадени от тях.

Освен това те предоставят на бизнеса възможността да

компенсира своите

разходи,

направени в процеса на научно-техническите изследвания.

Това е така, защото патентите предоставят ограничено монополно право на притежателя на патента за неговото изобретение.

Техническата документация на патентите е също така безценен източник на информация за конкуренцията и обществеността относно най-новите технологии. Това обяснява защо патентите са ефикасен способ за насърчаване на иновациите.

Секторите с интензивна употреба на патентите, като биологичните науки и автомобилната индустрия,

дават ръст на

икономиката

Те съставляват около 17% от цялостната заетост в ЕС. Ако към тях добавим и секторите, интензивно използващи търговски марки и дизайни, тези индустрии генерират около 38% от всички работни места в ЕС и 42% от брутния вътрешен продукт на общността.

По отношение на търговията споменатите сектори отчитат около 93% от целия износ от ЕС към други региони на света - това е значим икономически фактор.

- Как Европейското патентно ведомство подкрепя процеса на издаване на патенти? Каква е неговата роля?

- Европейското патентно ведомство издава патенти с действие на територията на цяла Европа на основата на централизиран процес, който обхваща всички 38 страни, членуващи в Европейската патентна организация. Но в резултат на нашите договори с други страни

европейските патенти

днес се признават в

42 държави,

което представлява пазар от около 700 милиона население.

Европейското патентно ведомство трябва също така да започне да издава патенти с единно действие на територията на ЕС до края на 2018 г. Tози нов вид патент ще бъде опростен и по-икономически изгоден за компаниите, които търсят патентна закрила в страните от Европейския съюз. Той освен това ще бъде по-лесно приложим в тези страни, тъй като един централизиран съд ще отговаря за съдебните спорове.

Европейското патентно ведомство наред с останалото си е спечелило отлична репутация по отношение на

качеството на своите

патенти и услугите,

които предоставя. 4400 висококвалифицирани учени и инженери работят като патентни експерти, включително 50 служители от България, във всички области на технологиите, използващи най-новите IT способи за предоставяне на стабилни от правна гледна точка патенти.

Част от нашата мисия е да предлагаме на обществеността безплатни информационни услуги по въпросите на патентите. Нашата база данни Еспаснет (Espacenet), до която може да се стигне през сайта ни www.epo.org, е сред най-модерните източници на технологична информация, които понастоящем съществуват. Тя е безплатна за ползване и съдържа повече от

над 100 милиона

документа от цял

свят

- Откъде се подават патентните заявки? Кои са най-атрактивните технологични области, когато говорим за патенти?

- Европейското патентно ведомство е получило около половината от подадените през 2016 г. 160 хиляди патентни заявки от страни извън Европейския съюз. Например от САЩ, откъдето постъпват около 25% от заявките, Япония, Китай, Южна Корея.

Другата половина се заявява от европейски държави, членки на Европейската патентна организация, по-специално Германия, Франция, Швейцария, Холандия и Обединеното кралство.

Повечето патентни заявки са за технологии, за които е извършена много научноизследователска и развойна дейност, например медицинските уреди, информационните и комуникационните технологии, биологичните науки, транспортните средства и енергийните технологии.

Европейските компании показват силно присъствие сред голям набор от технологии и са водещи в медицинските, био- и енергийните технологии и транспортните средства. Това подчертава мястото на Европа като

водещ хъб за

технически иновации

Азиатските компании присъстват най-вече в областта на информационните и комуникационните технологии, докато компютрите ясно се очертават като силната страна на американските компании.

- Как е позиционирана България в Европейската патентна организация? Какви са ползите за българския бизнес от европейските патенти?

- България е с голям принос за развитието на нашата организация от присъединяването на страната през 2002 г.

Европейската патентна система е достатъчно гъвкава да интегрира различни по големина държави, с много разнообразна история и традиции. Европейското патентно ведомство и Българското патентно ведомство се радват на много добрите си взаимоотношения и тясното си сътрудничество в областта на повишаване осведомеността по въпросите на патентната система сред малките и средните предприятия, бизнес асоциациите и университетите. С помощта на съвместните ни усилия също сме създали и изградили

патентни

професионалисти,

които ще продължат да подкрепят действащите лица на икономическата сцена в България. Тазгодишното издание на церемонията “Изобретател на годината” е особено добър пример за това как се затвърждават и укрепват в България патентната система и иновациите.

Ние полагаме съвместни усилия за осигуряване на обширна, точна и пълна патентна информация. Свободно предоставяната онлайн преводаческа услуга на Европейското патентно ведомство - Patent Translate, осигурява преводи на патентни документи от и на български език съответно от и на английски, френски и немски език, за да подпомогне достъпа до тази патентна информация.

И освен всичко това България показа напредничаво мислене и отношение с оказаната подкрепа на патента с единно действие на територията на ЕС с ратифицирането на международния договор за съда през 2016 г.

Българите ще могат да избират между европейския патент и

патента с единно

действие на

територията на ЕС

в зависимост от своите бизнес нужди. Намалението на разходите от приблизително 80% ще подпомогне разширяването към нови пазари, ще привлече инвестиции или дори лицензирането на тези патенти за ползване от други лица. Това е изключително важно за малките и средните предприятия и университетите, които са много активни в България.