От вторник, 28 ноември до 1 декември Агенция “Пътна инфраструктура” ще обсъжда с населението по трите варианта на магистралата Русе-Велико Търново. В кой град кога ще бъдат срещите - вижте на сайта на АПИ www.api.bg.

Магистралата е с приблизителна дължина 133 километра и тръгва на 3 километра източно от Дунав мост при Русе, а краят е след Дебелец. Между тези населени места обаче има три различни варианта откъде да мине аутобанът.

От АПИ са ги нарекли условно червен, син и комбиниран (виж картата). Нито един не повтаря трасето на сегашния път между Русе и Велико Търново. При червения вариант трасето обхожда Русе откъм югоизток и развивайки се успоредно на р. Дунав, пресича пътя Русе - Варна и после Русе - Бяла след разклона. След това трасето се насочва северозападно на селата Тръстеник и Екзарх Йосиф, като продължава между Белцов и Ценово, след което се насочва на югоизток. След Бяла трасето продължава своето развитие югозападно от Пейчиново, след което се насочва в южна посока, преминавайки близо до Иванча, Стефан Стамболово, Водолей, Хотница и Коритна. Синият вариант следва червения до Иваново западно от селото, след което се развива в южна посока. Това направление преминава западно на град Две могили и село Батишница, източно на Борово, западно на Пет кладенци и обхожда източно град Бяла.

Изграждането на автомагистралата Русе - Велико Търново е сред приоритетните обекти, тъй като направлението осигурява транзитния трафик по коридор номер 9 и международен път Е-85. Всеки, който иска да се познае с детайлите на доклада за ОВОС и инвестиционното предложение, ще ги открие на сайта на Агенция “Пътна инфраструктура” и на хартия.