Сделката на практика се рестартира, на финалната права са двама кандидати

Как ще се отрази отстраняването на “Фючър енерджи” на голямата сделка за ЧЕЗ - вероятно тази седмица ще стане ясно.

В петък компанията, която се занимава с търговия с ток, сама поиска да бъде отписана от списъка на търговците. Причината - невъзможност да изпълнява договорите си заради отпадането на ключови доставчици на електроенергия.

“Фючър енерджи” е и в списък с длъжници на НЕК, които трябва да внасят суми по т.нар. “такса задължения към обществото”. Тя представлява 5% от оборота на производители и търговци на електроенергия.

От НЕК не пожелаха да съобщят какви точно суми дължи “Фючър енерджи”. Според играчи на пазара на ток двадесет търговци на ток са забавили около 30 млн. лв. за задължения.

Според участници на пазара отстраняването на “Фючър енерджи” може да се сравни със своеобразен фалит, тъй като компанията губи клиентите си и основния си бизнес.

Сделката за активите на ЧЕЗ в България се оценява на поне 300 млн. евро. В нея “Фючър енерджи” участва в консорциум с неизвестни партньори от Индия, според някои медии това е India Power Corporation Ltd (IPCL).

До този момент нито от ЧЕЗ в Прага нито собственикът на “Фючър енерджи” не са потвърдили, че консорциумът е дал най-висока цена в сделката, както писаха чешки медии.

С петъчното отстраняване на “Фючър енерджи” от пазара на ток на практика сделката за ЧЕЗ започва от начало. На финалната права в надаването за активите остават двама кандидати - “Енерго-Про”, ТЕЦ “Бобов дол”, която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки.

Шест търговеца на ток са отстранени от пазара от лятото досега, става ясно от регистрите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Преди “Фючър енерджи” извън пазара се оказват други 5 фирми - Кей Ар Джи, “Данс Енерджи”, “Енемона Ютилитис”, “Ар Си Пауър Енерджи” и “Тошел 92”.

Други три са се оттеглили - това са “Гинмар съплай”, “Ват и ваолт”, “Ес и и пауър трейдинг”.

Без “Енемона Ютилитис” и “Данс енерджи”, другите четири са в списъка на НЕК на фирми, които не си плащат таксата “задължения към обществото”. В списъка, който е от 24 ноември, са общо 16 търговеца на ток.

Свободният

пазар на ток

в България

е между

50 и 55% от

потреблението,

а 45 на сто се падат на регулирания пазар.

Предлагането на ток е по-малко от търсенето, твърди Мартин Георгиев, председател на УС на Асоциацията на търговците на ток в България. Най-точно казано - няма предлагане на такава цена, на каквато има търсене, пояснява той.

Допълнително цените на европейските и регионалния пазар са се повишили в последните три месеца с 20-25%.

АЕЦ “Козлодуй” е свила предлагането на свободния пазар. Няма сметка да се внася, тъй като цените в Европа и в региона в този период от годината са се вдигнали. Единствената държава, от която тече ток към България, е Турция. Капацитетът е пълен, а и цената му се е вдигнала.

Има и друга промяна на традиционните потоци на електроенергия. Допреди година, когато токът в Румъния е бил по-евтин, се е внасял оттам. Сега цената е доста по-висока и тече износ от България към Румъния.

Соня Кадиева - председател на асоциацията “Свободен енергиен пазар”, казва, че се принуждават да съветват евентуални клиенти да отидат на регулирания пазар.

Ток има достатъчно, твърдят обаче експерти, запознати с данните на Електроенергийния системен оператор. Просто цените не отговаряли на желанията.

Уж теоретично, стъпили на практически примери, търговци на ток вадят причини за отпадането от пазара.

Прекалено евтино се продава електроенергията, за да отстраниш конкурентите, като се надяваш, че тенденцията за спад на цените ще продължи, но пък тя се обърна и то повече, отколкото се е очаквало.

Заради неосигурени дългосрочни договори с производители на ток, такива фирми са принудени да купуват от борсата от платформата “ден напред”, където цената е висока. Те варират от 70, 80, 90 лв. за мегаватчас.

И все пак

в България цените

на тока, все ще

са по ниски от

тези в региона

В Гърция стигат и до 150 евро на мегаватчас и не падат под 50 евро. И в Унгария в много от дните цените са между 60 и 70 евро, казва Георгиев.

“24 часа” научи, че наистина в последната седмица АЕЦ “Козлодуй” е увеличила доставките на ток за регулирания пазар по молба на НЕК. Причината е, че през сряда ичетвъртък са аварирали блокове в “Марица-ицток 3”, която е на “Контур глобал”. И до неделя тя работеше на 50% от мощностите си.

В същото време обаче, заради обилните дъждове се налага включването на вецове, за да има контролирано изпускане на води. Така е с язовир “Студена”. За разлика от 2015 и 2016 г., когато водните запаси в големите язовири се стопиха, сега те са в двойно по-добро състояние - пълни са 60-65%. Двойно по-пълен от миналата година е най-важният язовир “Белмекен”.

Преди години НЕК и Електроенергийният системен оператор държаха до последно в резерв водата в язовирите. Сега заради възобновяемите енергийни източници те се пускат, когато падне производството от вятър и слънце, за да балансират системата.

Заради тежката ситуация на пазара на ток миналата седмица е имало среща на организациите на търговците на електроенергия с мениджърите на държавната енергетика - БЕХ и централите.

По споразумение с Еврокомисията, АЕЦ “Козлодуй” и “Марица-изток 2” са задължени да дават на борсата 400 мегавата мощност всяко денонощие. От 2018 г. се добавят още 100 мегавата за платформата “ден напред”.

Търговците се оплакват, че не им достига пикова електроенергия. Докато пък на производителите не им е изгодно да продават на борсата тези 400 мегавата през нощта, когато цената пада и до 44 лв. на мегаватчас. Само че промяната на схемата е трудна, защото е одобрена от Еврокомисията и поетият ангажимент трябва да се спазва.

Така че от 1 януари на Българската независима енергийна борса ще се предлагат 500 мегавата равен товар за денонощие. Мартин Георгиев казва, че по договорката с ЕК товарът е профилен, но не е добре изчислен и става така, че в нощните часове се предлага ток повече, отколкото е необходимо, а в дневните часове - по-малко от търсенето на пазара. Представителите на двете организации на търговците на ток са съгласни с промяната на профила и ще подкрепят исканията на държавните производители - да се увеличат дневните количества и да се намалят нощните.

Търговците на ток пък настояват КЕВР да включи в признатите им разходи и харчовете им за събиране от клиентите им на таксата “задължения към обществото”. Кадиева казва, че на електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго-Про” тези разходи им се признават. В този среща е участвал и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. На въпрос на “24 часа” къде се срещат държавната енергетика и търговците, той отвърна - на пазара на ток.

НЕК и енергото поемат клиентите на компанията 

Доставчикът от последна инстанция снабдява с ток клиентите на търговец, който е отстранен от пазара. Това предвиждат правилата за търговия с електрическа енергия на КЕВР.

Такива доставчици са НЕК, “ЧЕЗ Електро България”, “ЕВН България електроснабдяване”, “Енерго-Про” и “ЕСП-Златни пясъци”.

Ако клиентът е на територията на Благоевград, например, той си получава тока от “ЧЕЗ Електро България”, ако е във Варна - от “Енерго-Про”, и ако е в Пловдив - от ЕВН.

При условие че клиентът е присъединен към преносната мрежа, тоест на високо и ниско напрежение, доставчик от последна инстанция му е НЕК. Всички клиенти, на които НЕК доставя електрическа енергия, ще бъдат включени служебно в специалната балансираща група.

Този доставчик от последна инстанция снабдява с ток клиентите на отстранения търговец до избор на друг търговец. Преди да се стигне до това, правилата предвиждат всеки координатор на стандартна или балансираща група да има право да изпрати известие за оттегленя. То се изпраща на ЕСО и на всички клиенти.

В известието се посочва датата на оттеглянето, която не може да бъде по-рано от 40 дни след изпращане на известието. ЕСО освобождава в срок от седем дни гаранционното обезпечение след уреждане на всички финансови взаимоотношения, свързани с прекратяване на регистрацията на “координатора на балансираща група”.