С 4 милиона лева е обезпечена културната програма, която ще съпътства българското европредседателство през първата половина на 2018 г., съобщи в сутрешния блок на ТВ Европа министърът на културата Боил Банов. Тя обхваща проекти във всички сфери, които съчетават богатото ни културно-историческо наследство и съвременното българско изкуство.

Напълно е готова културната програма, съпътстваща провеждането на българското председателство догодина. За реализацията на събитията, които ще текат в цялата страна, са предвидени 4 милиона лева. Това съобщи в студиото на "Европа сутрин" министърът на културата Боил Банов. Програмата ще стартира още на 1 януари с новогодишния концерт в НДК. Официалното откриване обаче ще бъде на сцената на Народния театър на 11 януари, уточни министър Банов. Той обеща богата културна програма с множество събития, които да показват богатото ни културно наследство и съвременното българско изкуство.

"Догодина е година на културното наследство, което е един сериозен акцент и ние много естествено се вписваме в него с уникалното културно наследство, което имаме и материално и нематериално. А съвременното изкуство е големият ключ към разпознаване на съвременна България. Изключителни достижения имаме в съвременното изкуство и те трябва да бъдат показани и наложени."
Ще има събития не само в София в цялата страна, ежедневно културни и всякакви изкуства. Ние имаме да показваме толкова много, че няма да ни стигне времето", коментира министърът на културата.

Националният дворец на културата ще продължи да се развива като важен конгресен център и след европредседателството ни. За цялостния ремонт на сградата до момента са вложени 45 милиона лева, съобщи още Боил Банов.

"Тя първо е уникално направена и сега вече когато е основно ремонтирана, и сега вече когато има толкова много неща, хипотезата да се превърне в най-големия конгресен център на Европа е огромна. Сигурността, която има няма аналог наистина. Сградата е красива, вътре, знаете, има толкова много произведения на изкуството, със самото и създаване всичко това е реставрирано. тя е уникална тя съчетава в момента функциите на една абсолютно съвременна сграда с културата и дука, които носи от времето", допълни Банов.

Бюджетът за сектор "Култура" за 2018 година е увеличен с 30 милиона лева, съобщи още министър Банов. Министерството на културата ще разполага с 18 милиона повече, голямата част от повишението ще отиде за политиките в областта на съвременното изкуство и достъп до качествено образование. Приоритет за догодина ще бъде финансирането на проектен принцип на сценичните изкуства."