Със символична първа копка и водосвет стартира рехабилитацията на нови 22,2 км от прохода "Петрохан" - участък от второкласния път II-81 Костинброд - Бучин проход. По оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. ще се ремонтират общо 43 км от прохода "Петрохан" в Софийска област.

На символичната първа копка присъстваха председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов, инж. Веселин Давидов - член на УС, областният управител на Софийска област Илиан Тодоров, кметът на Костинброд Трайко Младенов, представители на изпълнителя и на строителния надзор.

"След 15 месеца жителите на общините Костинброд, Годеч и Берковица ще пътуват по обновена инфраструктура. Гарантирам ви, че в края на 2018 г. ще има нов живот за този регион и ще се радваме на модернизирана пътна инфраструктура", каза инж. Дончо Атанасов.

Проходът "Петрохан" съкращава пътуването между София и Монтана с около 50 км.

Пътят II-81 София - Петрохан - Лом е изграден през 1970 г. и е основна комуникация между Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Второкласният път е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II, пристанище Лом и балнеоложкия курорт Вършец.

Участъкът, който основно ще се ремонтира в лот 2, започва от Костинброд, преминава през града и село Бучин проход и достига до кръстовището за Годеч. Ще се обновят и 2 моста - над река Блато и река Бучино, както и 13 пътни кръстовища.

Отводняването на пътя ще бъде осигурено чрез изграждането на нови облицовани окопи, бетонови бордюри и улеи. С изпълнението на проекта ще се подобрят транспортно-експлоатационните качества на отсечката и ще се повиши безопасността на движение. Ще има нови ограничителни системи, хоризонтална маркировка и пътни знаци.

Изпълнител на лот 2 е ДЗЗД "Пътища 2016 - 1 етап", в което са "Геострой" АД, "Пътстрой-92" АД, "Пътища и съоръжения" ЕАД и "Димас" АД. Стойността на договора за строителство е 10 789 930,90 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД "ММЛ-ТК" с участници "МОТТ МАКДОНАЛД ЛИМИТИД" и "Трансконсулт-БГ" ООД.