“Инерком груп” е получила в Прага ексклузивитет по сделката до края

на декември

Собственичката Върбакова според

енергийния бизнес демонстрира добри контакти

с Чехия, тъй

като била в

съдружия с бившия екоминистър Павел Дробил

Пазарджик се превърна в център на енергетиката у нас, след като се оказа, че втори фаворит за бизнеса на ЧЕЗ в България е свързан с града.

В събота “24 часа” писа, че от централата на ЧЕЗ в Прага преговарят с един ексклузивен кандидат по сделката. Кой е той, не се съобщаваше.

В неделя по неофициална информация на няколко източника стана ясно, че това е българската “Инерком груп”. От ЧЕЗ - Прага, в понеделник

потвърдиха за

преговорите,

но отказаха да назоват името на кандидата.

Утре управителният съвет на държавната ЧЕЗ в Прага може и да утвърди за купувач “Инерком груп”, а до края на седмицата надзорният съвет да парафира окончателно сделката.

Българската компания е с регистрация в София, но е тясно свързана с Пазарджик. Край града тя изгражда чрез дъщерна фирма един от големите фотоволтаични паркове с мощност 80 мегавата.

“Инерком груп” е регистрирана в края на 2016 г. В началото на тази година в нея като основен акционер влиза фондът “Патрониус 3”, в който участие имат бившият екоминистър на Чехия Павел Дробил и словашкият бизнесмен Зденек Земек, който се занимава с транспорт и стомана.

В средата на

2017-а фондът

се е оттеглил от

българската

компания

Сега едноличен собственик е Гинка Върбакова. Финансовият отчет на “Инерком груп” обаче е доста скромен - активи за 90 000 лв., загуба от 11 000 лв. за 2016-а и никакви приходи.

Сделката за ЧЕЗ се оценява на поне 300 млн. евро и след оттеглянетона фонда не е ясно откъде ще дойде финансирането на “Инерком груп”.

Върбакова е собственик и на “Биена инвест” и “Авеню пропъртис”, участва в управлението на фирми, пак свързани с енергетиката - “Еко-стройинженеринг”, “Диана хънт”, “Улер 2009”, “Солар къмпъни”, “Инерком”, “Солар грийн енерджи”.

Бивши шефове в дружества на ЧЕЗ, които са имали като частни консултанти работа с Върбакова и съпруга ѝ Славчо Върбаков, казаха, че двамата са демонстрирали добри отношения с висши шефове в Прага. Вероятно заради това се появиха твърдения, че двама членове от управителния съвет на ЧЕЗ са сред активните лобисти точно “Инерком груп” да е купувачът на “ЧЕЗ България”.

Сделката за енергийния бизнес на дружеството в България ще бъде една от първите, сключени от новото чешко правителство на милиардера Андрей Бабиш. ЧЕЗ е държавна и все още ръководството ѝ не е сменено от новата власт в Прага, както това се случи с основни държавни компании.

Друга връзка към “Инерком груп” бе посочена преди време от “Капитал”. Седмичникът твърди, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова

е кума на

семейство

Върбакови

От Министерството на енергетиката отговориха лаконично:

министърката

не им е кума,

но ги познава

Друга неофициална връзка, за която се говори, е, че “Инерком груп” е част от кръга на енергийния бизнес на Христо Ковачки. Той също е участник в сделката, но от офиса му се въздържаха вчера от коментар.

“24 часа” потърси в понеделник Гинка Върбакова, но нейна сътрудничка заяви, че е в чужбина и ще се върне в България след Нова година.

“Само можем да се гордеем, ако дружеството “Инерком груп” сключи сделката за покупка на ЧЕЗ. Мога да кажа, че “Инерком груп” е

сериозна и

изключително

коректна

компания,

на която в община Пазарджик държим и с която работим. Докато сделката за ЧЕЗ не стане официален факт, няма какво повече да коментирам”, заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов пред “24 часа”.

Справка в регистъра на обществените поръчки показва, че “Инерком” има договор за саниране на няколко блока в града за над 1,6 млн. лв.

“Инерком груп” е сред фирмите, които от самото начало дадоха

високи оферти за

активите на ЧЕЗ

в България

заедно с “Фючър енерджи”. Още преди месеци се появи информация, че те са по 300 млн. евро.

Именно за “Фючър енерджи” преди двайсетина дни бе обявено, че предлага най-висока цена за активите на ЧЕЗ. От началото на декември обаче фирмата бе отстранена от пазара на ток, тъй като не може да изпълнява договорите си. “Фючър енерджи” също има пряка връзка с Пазарджик - един от основните офиси на фалиралия търговец на ток е там. Освен това заедно с ЕВН е основният купувач на ток от соларния парк на “Инерком груп”.

Другите кандидати, които остават в сделката за ЧЕЗ, са чешката “Енерго-Про” и ТЕЦ “Бобов дол”, който се свързва с бизнесмена Христо Ковачки. От офиса му не пожелаха да коментират участието в сделката. От “Енерго-Про” само потвърдиха, че продължават да имат интерес към активите на ЧЕЗ у нас, но не могат да коментират развитието на преговорите.

Според неофициална информация решение по сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България може да има още днес. Очаквало се оперативното ръководство в централата в Прага да се произнесе дали преговорите с ексклузивния кандидат са успешни. Ако той бъде одобрен, до края на седмицата сделката щяла да бъде внесена за разглеждане в надзора на ЧЕЗ.

И румънци

обявиха,

че още са

в сделката

Румънската компания “Електрика”, която държи 40% от дистрибуцията в северната ни съседка, беше отпаднала от преговорите за активите на ЧЕЗ у нас. В понеделник обаче президентът Кристиан Бушу обяви пред Economica.net сделки в чужбина, по които работи компанията, и едната е за ЧЕЗ в България.

Резултатите се очаквали в първите месеци на 2018 г. Така по неговите думи излиза, че и румънците все още са в надпреварата.

Според Бушу представители на “Електрика” в момента преговарят за три покупки на дистрибуторски компании в чужбина, но фирмата се интересува и от закупуването на производители на електроенергия.

Втората от трите потенциални сделки, които се подготвят, е за дистрибуторска мрежа в Молдова, която разпределя 70% от енергията в страната и е собственост на испанската “Газ натурал феноза”.