БМФ е получил нагардата „Свети Никола“ за развитието на българската морска индустрия и най-добри финансови резултати в категорията големи предприятия през 2017 г. Отличието се връчва всяка година от Българската морска камара.

Макар през последните 12 месеца да има признаци на оживление, много наши и чуждестранни компании в този бранш не успяха да преодолеят кризата, но БМФ успява да запази темповете за развитие и обновление на своя флот, твърдят от дружеството.

Флотът на БМФ наброява 33 кораба, 5 влекача и 2 ферибота, наети по тристранната спогодба между България, Грузия и Украйна. Има поръчани 8 нови кораба за насипни товари в два завода в Китай. Два от тях от типа на вече влезлите в употреба „Руен“ и „Рила“, ще бъдат доставени през 2018 г., а другите - през 2019 и 2020 г.

БМФ е получил през тази година и „Алкор“ – първият от серията модерни влекачи. Вторият ще бъде доставен през април 2018, а третият – през август. Влекачите щели да подобрят работата в двете основни морски пристанища - Варна и Бургас, и на кораборемонтните заводи, тъй като давали възможност на Морска администрация да вдигне „праговете“, при които се затварят тези портове за маневриране.