От следващия месец цената на промишления ток се увеличава с между 30 и 60%. Към момента бизнесът плаща за ток средно около 70 лева за мегаватчас. Според представители на фирми в Русе, самото обявяване, че ще има повишение, вече има негативен ефект, както върху производителите, така и върху потребителите, информира БНТ.

Филип Хайвазян има пекарна в центъра на Русе. Той отдавна е сменил монополиста и сега купува ток от свободния пазар. Казва, че това е понижило сметките му, но сумите, които плаща, отново са високи. А електроенергията, макар и да не е основен компонент при определяне на себестойността на производството му, оказва влияние.

Като започнем от хладилници и фризери, минем през тестомесачки и миксери, конвектомати, Всичките тези витрини, които ги виждате, лампите сме ги купили енергоспестяващи, така че там да е минимален разходът на енергия, казва Филип Хайвазян – собственик на пекарна.  Затова сега е в очакване на новите цени. Това, което е чул, е за увеличение между 110 и 120 лева за мегаватчаса, в зависимост кой ти е доставчикът, но неговият още не го е информирал.