Петър Кънев ще пита шефа на КЕВР защо енергодружества бавят 6 месеца включване към тока

Безсмисленият рекет над малкия бизнес ражда хранителна среда за корупцията

Депутатът Петър Кънев в пленарна зала.

Депутатът Петър Кънев в пленарна зала.

Докога монополисти ще тормозят малкия и средния бизнес, а държавни институции ще изискват купчини нужни и ненужни документи, за да заработи малка фирма.

Отговор на тези въпроси ще търси председателят на икономическата комисия в парламента Петър Кънев, научи “24 часа”.

“С административни пречки и ненужни разпоредби

създаваме

хранителна среда

за корупция

Не може ние, които пишем законите, да стоим встрани от проблемите. Длъжни сме да ги установяваме и да намираме работещи решения”, обясни мотивите си депутатът.

Става дума за 440 000 компании, в които работят 1/3 от заетите, и които са над 94% от икономиката ни, подчерта той.

За целта Кънев започва серия изслушвания в парламентарната комисия, която оглавява, на държавни институции, министерства и ведомства. “След като бъдат изведени проблемите,

ще се търси

решение на

всеки един

по един”,

обясни Кънев.

Той планира проблемите да се обсъждат на съвместни заседания с други парламентарни комисии, имащи отношение към тях, за да се намерят работещи законодателни решения. След това предложенията ще се обсъждат и със социалните партньори.

Първите изслушвания на държавни институции в комисията се проведоха миналата седмица. Поканени бяха представители на Главната инспекция по труда и на Агенцията по заетостта . Следващият планиран разговор ще бъде с председателя на КЕВР Иван Иванов.

Причината това да е втората среща в комисията била, че в приемния ден на Кънев само в Бургас, където доставчик на еленергия е ЕВН, имало два случая. Двама души регистрирали фирми- едната в Сунгурларе, втората- в Царево. Те били готови с всичко останало, но не могат да започнат работа, само защото монополистът, който им доставя ток, е записал в договора за присъединяването им към мрежата 6-месечен срок. Тъй като договорите били типови, Кънев ще търси съдействието на КЕВР за промяна.

При изслушването на трудовата инспекция в комисията Кънев показа папка с документи, изисквани само от нея. Той бе категоричен, че искането на цели

25 документа

само от една

малка фирма, е напълно безсмислено и ненужно. Депутатът не прие обяснението на социалното министерство, че това било заради равнопоставеност на общия трудов пазар.

Зам.-председателката на икономическата комисия Адлен Шевкед пък даде пример с малка фирма, отнесла глоба от

300 лв., защото

“липсва

измерване на

импеданса,

каквото и да значи това”.

Над 300 са нормативните актове, които контролира инспекцията. 2/3 от тях са свързани с Кодекса на труда и със закона за здравословни и безопасни условия на труд, стана ясно при дебатите.

Тъй като и ние трябва да прилагаме европринципа “Мисли първо за малкия”, Кънев организира среща в парламентарната комисия с президента на Европейската асоциация на занаятчийския, малкия и среден бизнес Улрике Рабмер- Колер и с генералния секретар на асоциацията Вероник Уилемс.

Петър Кънев, председател на икономическата комисия: 

Папката само за трудовата инспекция тежи килограм!

- Колко тежи папката с документи, която трудовата инспекция изисква и от малките фирми, г-н Кънев? Как ви хрумна нагледния урок?

- Знаете, че аз идвам от реалния бизнес. Накарах една от компаниите, в които съм съсобственик, да ми подготви папка с документи, които иска инспекторът от ГИТ, като дойде. Преброих ги - 25 документа! Близо килограм на тегло. За сериозно предприятие като “Лукойл” или от големите фирми не е проблем. Но за фирмичка с двама човека, един гараж, едно семейно хотелче е проблем.

- Когато попитахте защо, ако само двама съпрузи работят в малкото магазинче, им трябва правилник за организация на работното време, какво ви отговориха?

- Като на лаик ми обясниха, че това било много важно, защото ако падне рафтът с каймата върху някой от тях и му счупи крака, може да е в извънработно време. По подобен начин ми обясниха защо трябва да има правилник за организация на работната заплата, защо да има правилник за това, това, това и това. Недоумявам.

- Смятате, че този безсмислен рекет има отношние към корупцията?

- Смятам, че при една фирмица от двама човека, като дойде проверяващият, създаваме хранителна среда вече за друг тип поведение. Говоря за корупционен тип поведение.

- Какво предложихте на трудовата инспекция по този повод?

- Предложих да гледаме документ по документ и проблем по проблем заедно. Ние, от икономическата комисия ще бъдем модераторът, ние ще работим с другите комисии.

- Не за първи път комисията, която оглавявате, прилага този начин на работа. Оказва се успешен, или?

- Нали няма да е нескромно, ако ви припомня, че в миналия и в този мандат успяхме да променим закона за счетоводството, успяхме да махнем прословутите графици за отпуски, успяхме да махнем задължителното монтиране във вендинг автоматите на фискални апарати, успяхме до известна степен да решим проблема държавата да не се меси в работното време на фирмите с т.нар. сливания на празници, успяхме да принудим няколко институции да намалят обема документация, който се изискват специално от малките фирми.

- Оптимист ли сте за поредния опит?

- Умерен оптимист съм във всичко. Умереността ми идва от това, че много често нашата администрация приема свалянето на ненужни документи, като прехвърлянето им от хартиен в електронен вид.