Грандиозният проект край столицата за $ 1,5 млрд. е пред провал

Голф игрището край Елин Пелин се продава за 12 млн. лв. Търгът е обявен от частен съдебен изпълнител, а планът за имота беше да стане част от китайския мегакомплекс “Света София”.

Продажбата е по искане на компания “Урбанико”, която има да получава 860 хил. евро от “България дивелопмънт холдингс лимитед”, която преди три години купи голф клуба. Зад компанията стои “Кепитъл консепт лимитед” - собственост на китайския милиардер Стивън Ло.

До 28 февруари ще се приемат оферти за над 550 дка - терени на “Голф Клуб”, тренировъчни игрища, рекреационен комплекс, пречиствателна станция и други. Освен това е обявен и списък с движимо имущество - косачки, трактори, ремаркета, голф колички и др.

Игрището трябваше да стане част от мегакомплекс за 1,5 млрд. евро с хотели, казина и луксозни атракции. Проектът дори получи подкрепа от държавата, която му издаде сертификат за инвестиция клас А.

Въпреки амбициозните намерения до този момент нищо не е направено, а стартирането на новото строителство на няколко пъти бе отлагано. За последно се говореше, че ще започне в началото на тази година.

В същото време дружеството зад проекта с няколко на брой сделки стигна на фондовата борса пазарна капитализация от колосалните 13 млрд. лв.

Но все още сред активите му няма нито земя, нито строително разрешително. За 2016 г. дружеството е натрупало загуба от 5,9 млн. лева, а приходите са 1,6 млн. лева.