Моето лично предпочитание е към втория вариант за ново райониране, той е най-балансираният. Това обяви регионалният министър Николай Нанков на дискусия за ново райониране, организирана от "24 часа" и подкрепена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Според втория вариант държавата е разделена на 4 района за планиране. Министърът смята, че те трябва да бъдат наименувани с етно-културни имена, а не както са в момента - Северен, Северозападен и т.н. В Западна Европа е така, каза Нанков и даде пример с Каринтия в Австрия и имената на регионите в Германия. 

"Самият вариант не е толкова важен. Трябва да търсим логиката и да сме обективни", каза министърът. 

Той обясни, че да се стартира процесът по ново райониране се наложи заради условията на Европейската комисия за районите на планиране.  

Минималното изискване е за поне 800 000 души в район. В Северозападния броят на населението е под този праг. 

"Трябва да създадем райони със силни стопански, демографски, културни и транспортни връзки. Наричаме такива райони витални", каза той. 

"Те трябва да са предпоставка за по-добро моделиране на процеса след 2020 г.", каза министърът.

Той благодари на "24 часа", като изказа убеждението си, че с подобни дискусии, по подобни теми, ще се намери най-доброто решение. 

"В дебатите ще има известна доза субективизъм, нищо лошо в това. Ние трябва да изходим от обективните анализи и целите, които гоним. Така през следващите години ще се постави здрава основа за правене на регионална политика в страната, с глобалната цел за намаляване на диспропорциите между регионите" 

Нанков обясни, че вариантите са в резултат от работата на междуведомствена работна група. 

Първият от новите варианти заличава Северния централен район и неговите области се разделят между Североизточния и Северозападния район.

Според Нанков сред основните му предимства е, че се запазват южните райони, но пък Югозападът оставал с голям брой население. 

Последният, трети вариант на прекрояване, предвижда пак 6 района като сега, но преформатирани. Акцентът при него е огромният район на Западна България от Видин до Петрич, който включва областите София, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца.   

Видео: Йордан Симеонов
Видео: Йордан Симеонов
 
   

Презентация на Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Февруари 2018