Очакванията на финансовото министерство за изпълнението на бюджета за февруари са да се формира излишък от 771,7 млн. лв., което представлява 0,7% от прогнозния брутен вътрешен продукт за 2018 г. Това съобщи финансовото министерство.

Приходите се очаква да бъдат 6,2 млрд. лв., а разходите - 5,4 млрд. лв. С приходите за февруари на практика се формират 16,2% от очакваните приходи за цялата 2018 г. В сравнение с февруари 2017 г. ръстът в приходите е 470 млн. лв. Той се дължи най-вече на по-високите данъчни и неданъчни приходи, докато помощите са по-малко, отколкото през м.г.

Разходите също са по-големи от миналогодишните по това време. Техният ръст се дължи на по-високите социални плащания, особено на пенсиите. През юли м.г. имаше увеличение на всички пенсии, а на още две стъпки през 2017 г. бяха увеличени минималните пенсии. Другото действие, което е дало ефект върху повишаването на бюджетните разходи, е увеличението на учителските заплати.

Според окончателните данни на МФ за януари изпълнението на бюджета за първия месец на годината е приключило с излишък от 1,1 млрд. лв.