Търговците трябва да имат с регистрация и минимален капитал

Горивата, които се продават контрабандно, и цистерните, с които са превозвани, ще се конфискуват в полза на държавата. Това предвижда нов закон за нефтените продукти, внесен в парламента от всички партии - “Обединени патриоти”, ГЕРБ, БСП, ДПС и “Воля”.

Същата мярка ще се прилага и ако се установи, че от ведомствени бензиностанции или от мобилни обекти се зареждат автомобили. Със закона се забранява продажбата на горива на частни лица от ведомствени бензиностанции и мобилни обекти, като те може да се използват само за нуждите на съответното предприятие.

Ограничението се въвежда заради липсата на пълен контрол над тези обекти в момента. Според данни на Министерството на финансите броят на ведомствените бензиностанции е над 4000.

Годишният им оборот надхвърля 5 млрд. лева, но само 6% от него идват от продажби за вътрешни нужди. Останалата част от парите е от частни клиенти. Освен това само 1/3 от тези бензиностанции зареждат превозни средства на предприятието си. Останалите продават само на частни клиенти.

От Българската петролна и газова асоциация твърдят, че през ведомствените бензиностанции минават големи количества горива, за които не се плащат акциз и ДДС.

С други текстове в закона се въвежда изискването търговците на горива да се регистрират в Министерството на икономиката, да предоставят финансови обезпечения, а шефовете на фирмите да имат образователен ценз и осигурителен стаж. (Виж карето).

Целта на това изискване е да се прекрати схемата, при която дружества за търговия с горива натрупват задължения към бюджета, а след това се прехвърлят на неграмотни хора и социално слаби хора.

В закона са предвидени и изисквания за поддържане на минимални количества в складове и съответната инфраструктура към тях. Като мотив за това се посочва, че по данни на НАП фирми с ниска капитализация и без инфраструктура са най-честите нарушители в сектора.

Има и текстове, с които се изискват гаранции от фирмите, които се занимават с търговия с горива. Глобите за дейност без регистрация достигат 250 000 лв., а при повторно нарушение сумата се удвоява.

В мотивите към закона вносителите посочват, че приемането му е нужно, тъй като в момента НАП и Агенция “Митници” не можели да се справят напълно със сивия сектор при горивата. Цитира се доклад на Министерството на финансите, според който контрабандата в сектора е 30%, а пропуснатите приходи в бюджета са за 1 млрд. лв. годишно.

Посочва се още, че двата ключови данъчни закона - за акцизните складове и за ДДС, не обхващали достатъчно спецификата на пазара.