Само две ще са зоните, в които ще се строят небостъргачи в София, а в центъра няма да се изграждат сгради, по-високи от 50 м. Тези промени приеха депутатите на второ четене днес в Закона за устройството и застрояването на Столична община.

Небостъргачи ще се строят само в източния и в западния край на града - след 7-и км при бул. “Цариградско шосе” и при бул. “Царица Йоанна” и околовръстния път в “Люлин”. Местата са избрани заради добрата транспортна обезпеченост и защото сградите няма да пречат на гледката към Витоша. В градовете няма да има ограничение на височината, но плътността и интензивността на застрояване ще се доказват с подробен устройствен план.

С новите правила се въвеждат ограничения за височината на сградите в целия град. В кварталите максималната възможна височина ще е 75 м, в комплексните градски центрове - до 125 м, а извън околовръстния път - до 15 м. Въвежда се изискване при подробни устройствени планове за сгради за обществено обслужване с РЗП над 20 000 кв. м и или височина над 75 м да се доказва транспортната обезпеченост на терена. Заради това изискване СОС трябва да приеме наредба за анализ и симулация на транспортното обслужване. Предвижда се и наредба за градската среда с правила за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли. Друга промяна, за която отдавна настоява главният архитект на София Здравко Здравков, е отпадането на възможността за ъглови имоти да няма ограничение в плътността и интензивността на сградите. Според закона в парковете ще има само временни строежи, но след обществено обсъждане. Те трябва да са свързани само с техническа инфраструктура, открити обекти за спорт и площадки за игра. Въвежда се и понятието “междублоково пространство”. Защитават се и зелените площи за обществено ползване.