Нов обходен път ще спасява Бургас от тежките камиони. Това се вижда от инвестиционно предложение, което Агенция “Пътна инфраструктура” публикува преди дни.

То е за изграждане на част от обхода на Бургас за извеждане на движението от Западна и Северна България към граничния пункт Малко Търново и курортите южно от Бургас.

В участъка има два основни пътя - свързващия София и Бургас и този, който свързва Бургас с курорта Слънчев бряг. Те са сред най-натоварените, а целият транзитен автомобилен поток минава през основните улици на Бургас.

Предложението включва изграждане на участъка между част от пътя Сарафово - Бургас до този, който свързва Ветрен и Бургас.

Територията между тях е предвидена за смесена многофункционална зона, се посочва в документа. Ще има обекти за обществено и административно обслужване, търговия, малки частни предприятия, озеленяване и отдих.

Одобреният вариант включва пътно платно с ширина 20 м. Размерът на лентите за движение ще е по 3,75 м, предвидени са разделителна ивица от 2 метра и два банкета по 1,5 м.

Ще бъдат изградени и локали на обходния път, които ще са свързани с вече съществуващите. Общата им ширина е 7,5 м двупосочно. Ще се извърши реконструкция или изместване на съществуващата инфраструктура за ток, вода и топлоенергия в участъка на пътя.

Началото на пътния участък започва преди края на резервата “Атанасовско езеро”, като избягва самия резерват. Пътят ще следва съществуващата лява крива, след това обхожда резервата и се отклонява в южна посока по селскостопански път. Ще има и надлез при директната връзка към София, а на част от трасето и пътен възел. След него пътят ще заобикаля водоем “Изгрев”.

Връзката с пътя Ветрен - Бургас ще става с пътен възел тип детелина.