Само в Слънчев бряг не достигат 15 000 души, а по Южното Черноморие - 80 000

Отново ще наемат хора от Молдова, Украйна, Беларус, за да се справят с липсата на кадри

Бюрото по труда в Бургас ще се справя с дефицита на кадри в туризма с безплатни курсове за бармани и сервитьори. На тях ще могат да се запишат трайно безработни, които освен че ще придобият нови умения, ще получават и по 8 лв. на ден под формата на стипендия. Толкова ще плаща ведомството за присъствието им на обучителните лекции.

“Целта е да подготвим кадри, които да се реализират в сферата на ресторантьорството, където има недостиг на хора”, коментира шефът на бюрото Живко Янакиев.

По груби изчисления за пълно комлектуване на персонал за сезона по Южното Черноморие са нужни около 80 000 работници, като само за Слънчев бряг не достигат около 15 000 души.

Тази година собственици на хотели и ресторанти

започнаха

по-отрано

набиране на

хора, за да се

подсигурят

навреме,

тъй като конкуренцията помежду им е голяма, а гладът за квалифицирани кадри се чувства все по-осезаемо.

“Само на първата профилирана трудова борса, която приключи преди дни, 44 работодатели с обекти по Южното Черноморие са обявили 1600 свободни работни места за бармани, сервитьори, готвачи, камериерки и друг помощен персонал”, съобщи Живко Янакиев. До началото на сезона предстояли още борси, на които ще бъдат обявени още хиляди свободни места.

“Предвид този дефицит на кадри разбираемо е в бранша да бързат с наемането на хора, за да си гарантират отварянето на обектите и качественото обслужване на туристите”, допълни той.

Недостиг има, но ще се справим, отново

ще разчитаме и

на работници

от Украйна,

Молдова,

Македония,

Беларус,

заяви шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. Тя обаче отрече слуховете за космически заплати, които ще се дават това лято в туризма, само и само да се подсигурят с кадри хотелиери и ресторантьори.

“Чуваме 2000 лв. за сервитьори, 3000 евро за готвачи, за викачи. Абсурд. Който се надъхва за такива заплати, да забрави!

Не продаваме

наркотици или

оръжие,

а предлагаме туристически продукти, които са съобразени с цените в България”, коментира Иванова. Тя каза, че ще има увеличение на заплатите в бранша, но само за квалифицирани кадри и в разумни граници.

“В никакъв случай няма да вземаме всеки от улицата, решил да става барман или сервитьор без никакви умения”, отсече Иванова.

Остър недостиг на работна ръка се усеща и по Северното Черноморие, оплакаха се хотелиери и ресторантьори, които участваха в специализираните трудови борси за кадри в туризма, които се организират периодично във Варна.

“Обикаляме борси във всички градове около Варна - Добрич, Провадия, където има. Поддържаме постоянна връзка с бюрата по труда, пускаме обяви за свободните позиции, но няма желаещи. От година на година става все по-трудно”, каза за “24 часа” Снежана Илиева, управител на 4-звезден хотел на Златни пясъци. Нейните думи бяха потвърдени от почти всички представители на 30-те фирми, които предлагаха работа на борсата. Браншовиците споделиха, че им се

налага да наемат

неквалифициран

персонал

или чужденци.

“В курортите край Варна се вземат хора основно от Украйна и Молдова. Въпреки това се усеща остър недостиг на кадри”, каза за “24 часа” директорът на службата по заетостта във Варна Божидар Михайлов.

Търсят се всякакви хора - от най-ниската до най-високата позиция. Заплащането е един от основните проблеми. Много хора натрупаха добра квалификация и опит у нас, знаят езици на добро ниво и

предпочитат да

работят за евро

вместо за левове. Затова отиват за активния сезон да работят в чужбина. Някои от тях се връщат след известно време у нас. Нашите работодатели вече предлагат по-сериозен пакет от социални придобивки - хранене, транспорт, спане за тези, които са от вътрешността на страната. “Но не можем да отречем, че недостигът на кадри се усеща”, обясни Михайлов.

Собствениците на ресторанти в коплексите и във Варна се оплакаха, че все по-често на обявите за работа реагирали хора на средна възраст. Браншовиците обаче предпочитат да наемат студенти или младежи, току-що завършили училище.

От години насам е много разпространено в разгара на сезона хора от вътрешността на страната да си

вземат неплатен

отпуск

и да идват да работят по морето. През юни, юли и август в крайбрежните заведения във Варна и курортите такива са повечето сервитьори. Има хора, които по начало работят по този начин - през лятото са край морето, а през зимата - в планинските курорти. В преходните сезони си почиват.

В туризма заплатите растат най-много, но пак са най-ниски

Със средно заплащане от 649 лв. месечно отрасълът е задминат от строителите, учителите, дори от културата и науката

Ако изключим сферата на научните дейности, в туристическия отрасъл се наблюдава най-високият ръст на средната заплата през 2017 г. Но въпреки това тя продължава да е най-ниската, показват данни на Националния статистически институт.

През 2016 г. средната заплата в туризма е била 561 лв., а през 2017 г. скача на 649 лв. Това е ръст от 15,6%, надминат единствено от сферата на научните дейности, където за същия период ръстът е 16,4%.

Само че заплатите в двете сфери на дейност са несравними, а и ръстът се получава по съвсем различни причини. Средната заплата в научната сфера през 2016 г. е била 1358 лв., а през 2017 г. скача на 1581 лв. Това се получава най-вече заради въздействието на парите, които влязоха в науката по линия на Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. През 2017 г. в науката по тази програма се вляха 164 млн. лв. Макар че те не могат да се използват пряко за повишаване на заплатите, научните работници, занимаващи се с проекти, получават по-високо заплащане, откъдето идва и увеличението.

В туризма увеличението е свързано с минималната работна заплата. През 2016 г. тя беше 420 лв., за да се вдигне през 2017 г. на 460 лв. и да стигне до 510 лв. в началото на 2018 г. С други думи, през лятото на 2018 г. в туристическия бранш могат да се надяват на ново увеличение на средното заплащане, тъй като в много дейности просто не могат да се подписват договори за по-ниско заплащане.

Според експерти причините за ниското средно заплащане в сферата на туризма са донякъде обективни и те важат за този отрасъл не само у нас, а по целия свят. Преди всичко това е дейност, в която се изисква доста ръчен, неквалифициран или с ниска квалификация труд - камериерки, поддръжка на сгради, работници в кухня и т.н.

Но в България освен това летният сезон е на границата на това да бъде рентабилен - активните месеци са само три. Активният сезон през зимата е още по-кратък.

Средната заплата в туризма отдавна е надмината от заплащането в строителството, културата и развлеченията, образованието и селското стопанство. В образованието например през 2017 г. има 13,3% ръст на средната заплата, която достига вече 1018 лв. Това се дължи на двукратното повишение на заплатите на учителите през 2017 г. с общо 15 процента.

Сравнително високи ръстове на средните заплати има в сфери, където за това помага конюнктурата. Такива са търговията с недвижими имоти и строителството, където от няколко години насам има ръст на дейностите и печалбите. Брокерите, които през 2016 г. са получавали средно 903 лв. месечно, през 2017 г. вече получават средно по 1031 лв. Това е ръст от 14,2%. В строителството средното заплащане е много по-ниско, но ръстът за една година е 6,1%.