САЩ, Китай, ЕС и Индия са най-големите замърсители на космическото пространство. Това каза доц. Алексей Стоев, директор на Филиала на Института за космически изследвания и технологии при БАН в Стара Загора, предава „Фокус“.

„Това са държави и сдружения от държави, които имат космодруми и изстрелват в орбита космически спътници. Днес, голяма част от тези стартове на ракетни носители са така наречените комерчески стартове. Те са търговски и на борда си имат спътници, произведени в различни страни, включително България, която е участник в това космическо съдружие“, каза още той.

„Сериозен проблем представлява задръстването на космическото пространство, защото има интересни и неинтересни орбити. Например за съобщителните спътници, които контролират средата, така наречената геостационарна орбита е много интересна, обаче тя е много малка. Плътността, с която може да бъде заредена тя с определен брой активни спътници е много малка. Държавите са сключили едно споразумение, в което спътник, на който му изтича ресурса бива насочван в специални орбити, които се считат за гробищни – депо на отработени спътници, с които ще се види какво ще се прави в бъдеще“, допълни още доцент Стоев.