- Еврофорум дискутира двойния стандарт в София днес

- Форумът трябва да излезе с декларация за решаване на проблема

Граждани ще могат да сигнализират за двоен стандарт при храните. Ако установят, че закупена стока в чужда държава се различава по състав от еквивалента в България, ще могат да се обръщат към Комисията за защита на потребителите. Това обясниха експерти пред “24 часа”.

Тази възможност ще бъде включена в Директивата за нелоялните търговски практики, която предстои да се приеме от Брюксел.

“До месец май 2019 г. проблемът с двойните стандарти при потребителските стоки следва да бъде решен на общоевропейско ниво”, коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Така търговците ще са задължени да предлагат една стока на европейския пазар с еднакво качество. В случай че има разминаване в съдържанието, макар и да е отразено върху етикета, той ще е длъжен да я продава под различна търговска марка и така потребителите да бъдат ориентирани.

Маргаритов обясни, че в момента не съществува забрана за разлики в съдържанието на продукти, продавани в различни държави от Европейския съюз под една и съща търговска марка. Според него проблемът е, че така се създават предпоставки потребителите в държави като нашата да бъдат заблуждавани, че купувайки реномиран продукт, ще могат да се насладят на същите качества, които той притежава в някоя западна държава.

Темата за двойния стандарт при храните ще бъде дискутирана днес в София. Форумът е в рамките на председателството на България на Съвета на Европейския съюз под патронажа на премиера Бойко Борисов. Събитието е организирано от омбудсмана Мая Манолова  в партньорство с Министерството на икономиката, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на здравеопазването, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните.

По време на дискусията страната ни ще настоява да се излезе със заключителен документ, който да гарантира, че законодателство за справяне с проблема с двойното качество при храните ще бъде решен максимално бързо.