Целта е да проведем диалог, консенсусно да бъдат дискутирани новите и изключително важни моменти на т.нар. "Нова сделка за потребителите". Това е казал председателят на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ Димитър Маргаритов при откриването на първия от поредица "Диалози с потребителите" в държавите-членки, който се провежда днес в Представителството на Европейската комисия в България, съобщиха от КЗП. Темата на форума е "Новият търговски механизъм за потребителите: Модернизиране и укрепване правата на потребителите".

Според Маргаритов е важно новите правила, създадени от нормотвореца или институциите, да бъдат припознати и от самите хора, което ще им помогне да постигнат и по-добро самочувствие като потребители.

"Вече следващ е моментът, за който сме призвани да отговаряме ние, институциите - да се създава абсолютно основателното впечатление у потребителите, че има кой да ги защити тогава, когато те разполагат с достатъчно пъстър набор от права и въпреки това има риск от тяхното нарушаване или пък се стигне до конкретни ситуации на некоректно търговско поведение", е допълнил председателят на КЗП.

По време на срещата, в присъствието на зам.-генералния директор на ГД "Правосъдие и потребители" Франциско Фонсека Морильо, ще бъдат обсъдени новите предложения на Еврокомисията срещу разликите в качеството на продуктите с представители на потребителските организации, бизнеса и националните органи, отговарящи за защита на потребителите, се посочва в съобщението.