Поради липса на достатъчно площи средният месечен наем на магазин между 100 и 200 квадрата в центъра на София през първото тримесечие на 2018 г. е достигнал 50 евро за квадратен метър. Това съобщи Иван Граматиков, мениджър “Търговски площи” в консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Става въпрос за търговски помещения в центъра на столицата, и то на добро място. При по-маломерните помещения наемът може да е и по-висок за 1 квадратен метър.

Спрямо последното тримесечие на 2017 г. ръстът на тези наеми е 4,2%, а спрямо година по-рано - 8,3%. Годишната доходност от отдаването на търговски помещения под наем в центъра на София е около 7,75%, като не се е променял през последната година.

В моловете средният наем е достигнал 32 евро на квадратен метър за месец. В по-големите и известни търговски центрове заетостта на площите е почти 100%, каза Граматиков.

С трети мол скоро ще се сдобият Варна и Пловдив. Собственикът на единия от бургаските молове обяви планове за разширението му. В столицата няма нови проекти, нито планове за такива.