Изграждането на необходимата инфраструктура във водния сектор на Европа е основната тема на Общото събрание и на работните групи на Мрежата на водните регулатори. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов на откриването на 15-тата среща на Общото събрание, която се провежда в София и домакин на проявата е КЕВР, която е сред основателите на Мрежата, предаде БТА.

Иванов посочи, че на тази среща присъстват представителите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, на Световната банка, както и на Европейската инвестиционна банка. Той очаква към разискванията да се присъединят и представители на Европейския център на работодателите и предприятията към Европейската комисия. На срещата са и представителите на Министерството на околната среща и водите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

Иван Иванов отбеляза, че България е сред страните-учредители на WAREG и поради тази причина с голямо задоволство той е посрещнал обстоятелството, че през 2017 г. организацията е прераснала в Асоциация на водните регулатори в Европа. По думите му това не само издига авторитета на организацията, но и дава много по-големи възможности както за увеличаване на членовете на WAREG, така и ползотворна работа по различни проекти.

Председателят на КЕВР изтъкна, че изминалата 2017 г. е била втората година на важната реформа за водния сектор в България. Той допълни, че както всяка реформа, така и тази, е била съпътствана от важни и трудни решения. По тази причина КЕВР работи с тясно сътрудничество с МРРБ, професионални организации, ВиК-операторите и потребителски организации.

Организацията, в която членуват водни регулатори от 25 държави и от 5 страни-наблюдатели, е създадена през април 2014 г. с основна мисия да бъде платформа за сътрудничество между регулаторите от водния сектор в Европа. Срещите на Общото събрание на WAREG се провеждат 4 пъти годишно в различни страни-членки. В двудневната среща в българската столица участват над 50 участници от 22-а водни регулатора.