- Четири са вариантите и археологията да се запази, и магистралата да се построи

- Да се намерят пари за разкопки на съседния терен и да се измести трасето на изток, е най-добрият, но и най-скъп и рисков вариант - може да се изпусне срокът за изграждането ѝ

Как да се запазят археологическите открития по трасето на лот 3.1 на “Струма” в района на благоевградското с. Покровник и в същото време да не се забави строителството на автомагистралата?

Премиерът Бойко Борисов, след като се запозна на място с откритото римско селище, чу исканията на жители на града за запазването му в автентичен вид и даде 2 месеца срок на археолози и пътни инженери да му предложат варианти за решение на казуса.

И магистралата, и археологията са важни. И двата обекта са свързани с бъдещето. Единият трябва да се съхрани като културно-историческо наследство за поколенията, а вторият пък е от важно значение за икономиката на региона, за бързото и удобно пътуване по европейския коридор №4. И местни жители, и кметската управа, и правителството в лицето на Борисов са на мнение, че

не трябва

да се допуска

конфронтация

между двата

обекта

и е трудно да се направи класация кой е по-важен и кой е с преимуществено значение.

Разкритото до момента от екипа, воден от доц. Здравко Димитров от НАИМ към БАН, е покрайнини на римско селище от III в. сл. Хр. на площ около 30 дка - цялото е около 120 дка.

В близост, на около 1 км от селището, в кв. “Грамада” на Благоевград през миналия век е намерена плоча с надпис “Скаптопара”, която кара археолозите да търсят

доказателства,

че това е

тракийският град

Скаптопара

Разкрити са запазена църква, баня, гробница на местен богаташ, улична мрежа, водопровод.

Според археолозите същината на селото е на запад от терена, на който сега се работи. Там се предполага, че ще излязат централните сгради. Разкопки там обаче засега не са предвидени, защото мястото не попада в сервитута на лот 3.1 на магистралата.

Какви са вариантите, така че хем вълкът да е сит, хем агнето цяло?

Вариант 1:

изваждат се

ценните

предмети

- глинени и стъклени съдове, монети, скелети, делви и др. и се експонират в историческия музей в Благоевград или пък се оформя на музейна експозиция в близкото с. Покровник. Пренасянето на най-важната недвижима археологическа ценност с траен характер (гробницата) в с. Покровник или пред регионалния исторически музей - Благоевград, е възможно. Такива проекти са изпълнявани в последните години в София и Пловдив. След това строежът на магистралата продължава върху селището, като се затрупват с асфалт основите на разкритите сгради.

Това е най-малко възможният вариант, защото сформираният инициативен комитет от граждани протестира точно срещу това.

Вариант 2:

селището се

запазва в

автентичния

си вид,

т.е. находките остават на място. Сградите, които се откриват на терена, са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга. Тяхното съхранение на място изисква големи допълнителни средства за консервация и реставрация.

В същото време трябва да се търси инженерно решение трасето да се измести на изток. На запад не е желателно, защото точно там се предполага, че е центърът на древното селище. На изток са правени проучвания и няма открита археология.

Това обаче означава препроектиране на участък от няколко километра. Нови отчуждавания на земи, нова процедура, още около 50 млн. лв. по думите на шефа на АПИ инж. Дончо Атанасов и забавяне с около 4 г.

Рискът е да се изпусне срокът за изграждане на магистралата до 2023 г. Според министър Ивайло Московски, ако има закъснение, отпуснатите европейски средства ще трябва да се пренасочат към други проекти. Съществува опасност да остане археологията, но да не може да се завърши лотът. Има и риск, за който трябва да се произнесат хидролозите - навлиза се опасно близо до р. Струма. Пак в този район има и концесия за добив на инертни материали.

Вариант 3:

отпускане

допълнително

на средства

от бюджета

за разкопки

на центъра на археологическото селище, на запад от сегашния терен - още около 90 дка. Мястото да се оформи като туристическа атракция и там да се преместят и експонират сегашните находки от периферията на римското селище. Строителството на магистралата да продължи по сегашното трасе, като се засипе откритото досега от периферията от селището. Този вариант дава възможност да се изгради културно-историческо селище край магистралата.

Вариант 4:

първите три

в едно

Това е най-добрият, но и най-скъпият и рисков откъм срокове вариант. Запазване на сега откритото на място, разкопки на предполагаемия център на запад, така че да се разкрие цялото селище, и преместване на трасето на лот 3.1 на изток.

За този вариант ще са необходими много средства за новите разкопки, консервация на сегашните и преместване на магистралата.

Повдигане на участъка на “Струма” от около 1 км на мостово съоръжение над разкопките не е удачен вариант. Основите на самото съоръжение ще са върху археологията и така пак ще се съсипят находките.

Магистрала на въжета - да виси, както се пошегува премиерът Борисов, е най-добре, но, за съжаление, не е възможно. Той, пак на шега, предложи и друго иновативно решение - стъклено шосе, за да се вижда всичко отдолу. Тунел под селището, който да се прокопае от къртиците на софийското метро, пък щял да излезе 85 млн. лв., казаха експертите.

“Във всички случаи ще се дават пари. Въпросът е да намерим по-евтин вариант. Българските данъкоплатци ще дават тези пари”, каза Борисов.

Днес кметът Атанас Камбитов покани на среща дискусия всички заинтересувани граждани, за да оформят обща единна позиция, с която да отидат и да отстояват при премиера Борисов.

В петък пък предстои извънредна сесия на ОбС, на която трябва да се обсъди и гласува

предложението

за референдум,

който да реши

съдбата на

разкопките,

открити край Покровник.

Общинският съветник Илко Стоянов внесе проект за решение. “Налице са всички законови предпоставки за произвеждане на референдум, с който суверенът - гражданите на община Благоевград, биха упражнили своето право на участие в местното самоуправление. Смятам, че само с референдум ще се възпроизведе справедливо решение по въпроса”, коментира съветникът, който е и зам.-кмет на Петрич.

Стоянов предлага въпросът да е: “Съгласни ли сте намерените археологически обекти в землището на село Покровник, община Благоевград, представляващи културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство, да бъдат запазени и експонирани на мястото, на което са открити?”.

Юристът е изчислил, че най-подходящата дата за референдума е 30 юни.