Триста безработни от България и Румъния ще бъдат обучени в различни специалности от строителството по проект на четири неправителствени организации от България и Румъния. Това съобщи на пресконференция в Регионалния пресклуб на БТА във Видин Красимир Кирилов, ръководител на Видинската търговско-промишлена палата.

По проекта се предвижда да бъдат изградени информационни центрове за консултация, в които ще се предоставя постоянно информация за промени в законодателството, свързано с намирането на работна ръка от чужбина. Тези центрове ще бъдат в полза на строителните фирми от трансграничния регион. Предвижда се в края на проекта да се проведе и по една трудова борса в двете държави.

Проектът "Развитие на съвместният трудов пазар и трудовата мобилност в областта на строителството в Трансграничния район на Румъния и България " е финансиран по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020. Водещ партньор е Румънската асоциация за електронна и софтуерна индустрия - клон Олтения, град Крайова, в партньорство с Асоциация строителен клъстер Олтения, град Крайова.

От българска страна партньори са Видинска търговско-промишлена палата и Национален център за информационно обслужване-Плевен. Целта на проекта е да спомогне за увеличаване на заетостта и подобряване на икономиката в трансграничния регион чрез инициативи, които активират трудовата мобилност в региона.