Радвам се, че за втора поредна година Велико Търново е домакин на национална среща, касаеща един от двата най-важни инфраструктурни проекта за цяла Северна България – съединяването на магистрала „Хемус“. Реализацията му трябва да върви паралелно със строителството на магистралата Русе – Велико Търново – Габрово – Свиленград и съм сигурен, че всеки в тази зала е на това мнение. Това каза кметът на Велико Търново и председател на Сдружението на общините Даниел Панов на откриването на форума "Магистрала "Хемус" - възраждане на Българския север".

Като домакин на събитието, той благодари на в."24 часа" за инициативата, както и на председателя на най-голямата парламентарна група и народен представител от Великотърновски регион – Цветан Цветанов, за подкрепата, на регионалния министър Николай Нанков и представители на Пътната агенция – за гостуването. 

"През миналата година ние, представителите на местната власт, чухме окуражаващи новини за съединяването на магистрала „Хемус“. За първи път вместо да говорим „дали аутобанът ще бъде построен“, обсъждахме въпроса „кога ще бъде готова магистралата“. Поставени бяха конкретни приоритети – 75 километра в мандата на настоящето правителство и около 2024/2025 година – завършване на цялата магистрала. Радвам се, че с избирането на изпълнители за строителството на близо 10 километра откъм София и още 17 километра откъм Варна, началото на този процес е поставено. От името на местната власт в цяла Северна България благодаря на правителството и на регионалното министерство, че изпълнява поетите ангажименти", продължи Панов.

Той отново подчерта колко важна за икономиката на Северна България е магистрала „Хемус“. "Примерът с продължаващия икономически подем в Южна България е показателен, Подобен разцвет заслужаваме и всички ние в Северна България – Велико Търново, Горна Оряховица, Плевен, Ловеч, Севлиево, Търговище, Шумен, Разград, а също и градовете по трасето на другата магистрала от Русе – Русе, Бяла, Габрово и др.",каза Панов.

Икономическите ползи ще бъдат огромни – много повече инвестиции, повече работа за хората, по-високи заплати, по-висока покупателна способност, оттам – на търговския, туристически бизнес, развитие на строителството и повече приходи и за общинитеизтъкна председателят на НСОРБ.

Велико Търново вече е обект на засилен инвестиционен интерес и стъпките към съединяването на магистрала „Хемус“ имат своята голяма роля. 380 са издадените строителни разрешения на територията на общината през 2017 година спрямо 265 през 2016 година – ръстът е осезаем. 150 милиона евро е инвестицията в мебелен клъстър в южната промишлена зона. предприятия, изложбени комплекси, различни по характер и обем индустриални зони и клъстъри, избират старата столица.

Магистралата ще премине в непосредствена близост както до града, така също до международното летище в Горна Оряховица и втория най-голям железопътен възел в страната, намиращ се също там. В този смисъл много важен е и въпросът за скоростен път, свързващ общините Горна Оряховица и Лясковец с магистрала "Хемус". Надявам се да говорим и за Северен пътен възел в източната част на Трапезица, където също има проблеми с автомобилния трафик между Велико Търново и Горна Оряховица. Така предпоставките за икономически подем на целия Великотърновски регион стават както големи, така и реални.

Панов повтори, че е изключително важно е, че магистрала „Хемус” се разглежда в едно цяло с високоскоростния път Русе – Велико Търново – Габрово – Свиленград.

"Вярвам, че ще продължат инвестициите и в по-малките класове републиканска пътна мрежа, така както това се случи през миналата година. На територията на нашия регион основно ремонтирани бяха пътищата Велико Търново – Арбанаси, Самоводене – Ресен, Павликени – Карайсен. Сега предстои реконструкция на отсечката Арбанаси – Горна Оряховица, а за същото чакат шосетата Поликраище-Първомайци- Горна Оряховица - Елена, от Ресен до Полски Тръмбеш и др.", допълни Панов.

Надявам се, че както преди година, така и днес ще чуем добри новини за инфраструктурата в Северна България и съответно – за икономическото й възраждането, завърши той..