Електроразпределителните дружества и Електроенергийният системен оператор няма да могат да отказват достъп до мрежата. В момента те имат това право, ако присъединяването на нови клиенти влошава условията за снабдяване.

Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които кабинетът одобри и ще изпрати в парламента. Тази отнета възможност се заменя с друго право - тези дружества да могат да ограничат или да преустановят достъпа до мрежата при определени условия на вече присъединени клиенти.

С измененията се транспонират в българското законодателство изискванията на европейски директиви за общите правила за вътрешния пазар на електроенергия и на природен газ.

С други изменения на закона се въвежда задължението при отказ от присъединяване на нови потребители операторите на електропреносната, електроразпределителната, газопреносната и газоразпределителните мрежи да мотивират писмено решението си. Така се гарантира по-голяма правна сигурност за ползвателите на енергийни услуги.

С втората група промени в закона се облекчава режимът за изграждане на линейни енергийни обекти - електропроводи, газопроводи, нефтопроводи и други.

Те ще се изграждат вече въз основа на учредено сервитутно право, докато сега се иска учредяване на право на строеж.