Заместник-министър на икономиката Лъчезар Борисов изрази по време на форум очакване скоро да започне търговия на Фондовата борса с така наречените "бели сертификати" за енергийна ефективност - финансови инструменти, които ще удостоверяват количество спестена енергия. Сертификатите се издават от Агенцията за устойчиво енергийно развитие, предава БТА. 

България вече издава удостоверения за енергийна ефективност, може би скоро ще има и търговия с "бели сертификати", коментира заместник-министърът на форум "Индустрия и енергетика 2018", организиран от индустриалния клъстер "Средногорие".

В глобален аспект се очаква икономически растеж, който може да достигне до 3 процента, за големите икономики - до около 2 - 2,5 на сто, посочи Борисов и изтъкна, че амбицията на България е икономическият растеж да е около 4 на сто през 2018 г. Той подчерта, че за да има такава тенденция, страната се нуждае от финансова стабилност, сигурност на доставките, енергийна стабилност. Поради тази причина заместник-министърът подчерта, че темата "индустрия -енергетика" е изключително важна. Връзките между индустрията и енергетика са важни и в контекста на сигурността, допълни Лъчезар Борисов и определи като знаково вчерашното посещение на премиера Бойко Борисов в Русия и новините по линия на газовите доставки и сигурността.