В четвъртък - дебат в

парламента и решение за

падане на мораториума

Най-вероятно в четвъртък депутатите ще решат за размразяване на проекта за АЕЦ “Белене” и да дадат мандат на министър Теменужка Петкова да преговаря с инвестиции.

Тази седмица Народното събрание ще проведе дебат за вдигането на мораториума върху изграждането на АЕЦ “Белене”, съобщи в понеделник лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Двете най-големи парламентарни групи - на ГЕРБ и на БСП, внесоха проекти за решения.

БСП иска да се отмени решението на Народното събрание от 29 март 2012 г. за прекратяването на проекта “Белене”. И да се възложи на енергийния министър да разработи процедура за избор на инвеститор и възможности за структуриране на проекта до 31 октомври.

Депутатите от ГЕРБ предлагат 5 точки в решението си.

Според тях парламентът трябва да възложи на министъра на енергетиката да търси възможности за изграждане на АЕЦ “Белене” с инвеститор на пазарен принцип и без държавна гаранция. Депутатите уточняват, че няма да има и задължително изкупуване на тока. Предвижда се отделяне на активите и пасивите в отделно проектно дружество.

Министърът на енергетиката да води преговорите с потенциални инвеститори и производители на оборудване.

От ГЕРБ също искат до 31 октомври да бъде разработена процедурата за избор на инвеститор. Препоръчват на правителството да отмени решение 250 от 29 март 2012 г., с което се спира “Белене”.

И двете парламентарни групи искат Петкова да ги информира за действията си и за резултатите от преговорите.

ВМРО иска вдигане на мораториума и рестартиране на АЕЦ “Белене”. От партията на Красимир Каракачанов очакват процедура без дългосрочно изкупуване на тока и без допълнителни плащания или гаранции от бюджета. Според ВМРО интересът, заявен от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), е достатъчно основание България да започне нова прозрачна процедура за избор на инвеститор.

От ВМРО ще направят предложение и до коалиционните си партньори това да стане позиция на цялата парламентарна група “Обединени патриоти”. Категорично “за” “Белене”, е “Атака”. Нещо повече - оттам настояват държавата да държи 34% от проекта, за да печели от него. Иначе нямало смисъл да се прави.

Не така въодушевени са в НФСБ. АЕЦ “Белене” не трябва да е нито мантра, нито свещена крава. Ако се прави, централата трябва да е изцяло за частна сметка и без никакъв ангажимент на българската държава за дялово участие и изкупуване на енергия, заяви вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов.