Темповете, с които увеличаваме общите политики на фона на ресурса, който сме склонни да отделим, е относително бавен. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на конференцията на високо ниво, посветена на "Кохезионната политика на ЕС: Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г." в НДК, предаде БТА. 

Според него дебатът между финансовите министри няма да е лесен, защото се иска да се запази ролята на преразпределение сравнително ниска, а същевременно се осъзнава в конкуриращия се глобален свят колко повече политики трябва в ЕС да се правят централно. Горанов смята също така, че опитът кохезионната политика да се превърне освен в инструмент за инвестиции и в инструмент за налагане на политики в отделните държави по принцип е добър, но трябва много внимателно да се използва, за да не се остане с впечатлението, че ЕК се опитва да налага политики в държавите членки извън писаните правила.

Според Горанов е твърде оптимистична амбицията в рамките на сегашния мандат да се постигне разбиране по кохезионната политика и общата финансова рамка. Това обаче не значи, че не трябва да опитваме, допълни той.

Министърът посочи като добра новина това, че се е запазил достъпът на всички региони до кохезионната политика, защото противното е криело много рискове.

Много държави членки, особено донорите, не са щастливи от така предложения проект, аз го намирам за балансиран и се надявам преди началото на програмния период да постигнем този компромис, при който всички ще са еднакво недоволни, както при всяка успешна сделка, отбеляза Горанов.