Повечето гръцки печатни издания коментират законодателния пакет, внесен от гръцкото правителство в парламента, който определя средносрочната рамка на стратегията на публичните финанси за периода 2019 - 2022 г. Очаква се рамката да бъде гласувана в парламента този четвъртък.

"Елефтерос типос" пише, че правителството среща сериозни пречки да осъществи обрат в икономиката, за да насочи общественото внимание към други теми от развитието на преговорите със Скопие и от гръцко-турските отношения.

Разкриването на съдържанието на финансовата рамка от медиите член по член и единната позиция на опозицията, че тя представлява "четвърти меморандум" с изключително тежки условия (например блокиране на публична собственост в случай на неизпълнение на условията, ново увеличение на данъчното бреме за средните и най-бедните слоеве на обществото) поставят правителството в особено трудно положение и хвърлят сянка върху твърденията за "чист изход" от кризата и върху оптимизма за подем на гръцката икономика, пише вестникът.

Що се отнася до преговорите със Скопие, правителството упорито изразява оптимизъм, но непрекъснатите отлагания на решението влизат в противоречие с медийното представяне на темата, пише "Елефтерос типос".

За трудната позиция на правителството по отношение на финансовия законодателен пакет пише и икономическото издание "Нафтемборики". Според вестника средносрочната рамка предвижда още по-голямо намаляване на пенсиите, увеличение на данъците върху недвижимите имоти и други непопулярни мерки, докато от правителството очакват телефонно обаждане от (македонския премиер) Зоран Заев, за да променят дневния ред на обществото.

"Катимерини" съобщава данни, според които 82 процента от емигриралите напоследък в чужбина гърци нямат намерение или не виждат перспектива да се завърнат скоро в страната. Проучване на финансовата компания ICAP за изтичането на мозъци показва, че 36 процента от заминалите за чужбина заявяват, че никога няма да се завърнат в родината си, докато 46 процента смятат, че ще са им нужни повече от три години, за да обмислят дори възможността за завръщане. 11 процента заявяват, че биха могли да се завърнат в рамките на следващите две години, а едва 7 процента - по-рано.